主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 2917    回應 : 3
敢說亮話
茶餐廳亂話(49)豆腐火腩飯
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年1月20日

  財爺在未宣布競選特首前,搞了一些親民show,行下街,食下飯,報導話財爺去到屋村冬菇亭食俗稱男人的浪漫豆腐火腩飯,要五十元一碟,如果連一杯飲品,我認為可以接受,否則,就真係幾貴,我問茶餐廳老闆,佢話如果是火腩就唔貴,如果唔係都幾貴。

  水吧伙計同我講,豆腐火腩飯的並不是火腩,而是俗稱沙梨篤的豬屁股,燒臘舖的下欄貨,唔值錢,換句話說,就真的是幾貴。雖然大家話豆腐火腩飯是男人的浪漫,我認為不完全正確,在星期日,我老婆返了外家,子女各有家庭,雖然,他們希望一齊食飯,但我多數推了他們,我會話想一個人靜下,其實,我想享受男人的浪漫,就是一個人食晚飯,平常唔會叫的食物,一個人食的時候就會叫,如果唔喜歡食就再叫其他,我經常都會一個人叫三四個人菜式,我都知道是浪費,所以,我會叫伙計份量要少一些,錢就可以收足,這就是男人的浪漫,如果單食豆腐火腩飯,幾分鐘食完,只不過是短時間浪漫。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 無奈 2017-01-20 10:06:18
看完全文,男人的浪漫就是只得一個人的時候,怪之得有咁多王老五。
2. 引刀一快 2017-01-20 11:00:08
份量少咗好惡煮,所以叫廚師減量未必如願。如果屋企有唐狗,可以將剩菜打包,回家水洗減鹽喂狗,唔浪費。
3. 引刀一快 2017-01-20 11:02:45
唔知豆腐火腩飯係咪大馬站嘅簡化版呢?