地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:30071    回應:23
文亮語
講俾你聽的消息就唔係消息
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月26日

  上星期我撰文話理髮師教我買樓,已經聽到樓市下跌聲音,反應群情洶湧,搞到我要話可能聽錯,稍後,我收到理髮師WhatsApp,話樓價直線上升並不是與我唱反調,而是有根有據,有圖為証,跟著他傳了一份報章關於我講睇樓市不如聽樓市的新聞,同版有大半版講大款北水南下,400億狂掃港樓,證明他並不是亂作,我同佢講,我從來都沒有認為他是亂作,不過,他收到的消息已是以前的消息,北水南下是真的,但最少已經是半年前的事,現在部署完畢,才對外界說,消息導致港人搶樓,樓價飆升,得益者當然是北水,其實,講得俾你聽的消息就唔係消息,在北水南下初期,消息話樓市將會進入蕭條期,樓價最少下跌三成,如果當時以此消息作為投資指引,物業資產就會被北水吸納,消息當然要留意,但是時間是更加重要。

  大家還記得去年復活節後,恆指衝上28,000點,當時不少股市專家非常雀躍話北水南下,港股大時代來臨,恆指衝上4萬,5萬是指日可待,我撰文話那些北水早已南下,已經準備收割,大家所講的大時代其實是大春秋戰國時代,是一個非常危險時代,那些小國生存於幾個大國之間,偶一不慎,就會被其中一個大國吞併,對於那些小國國君來說,大時代就假,大春代就真,當時,人心雄雄,我講什麼都沒有人聽,於是,人取我棄,又唔知點解,恆指莫講四萬,連兩萬九都上唔到,唔需要好耐,就已經跌到一萬八,相信大時代的人,都變成了大春代,現在,舊調重彈,北水南調,莫非另外一個大春代來臨。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 無奈 2016-10-26 09:07:49
以前廣東人有南風窗之說,時移勢易,今天大家都講北水南調。

我認為北水南調從未停止過,只是時快時慢,半年前屬於快,對港樓起推波助瀾作用。

大國屹起,中國走強,北水南調,勢不可擋。

還是那一句,已印發的鈔票收不回,已出走的錢不會回頭。

香港的樓價與經濟發展漸漸脫鈎了,不是嗎?


2. 同意 2016-10-26 09:16:47
08年後,世界央行學識一招,冇錢?印印印,本來要破產的人變得更有錢,本身冇錢的人就繼續冇錢。而家會唔會已經去到一個只有調整,沒冇熊市的世界?一有熊味就印返上去。遊戲規則,龍門任佢搬,直至窮人受夠群起推翻佢,先再有熊市,不過都唔知幾耐,可能呢代人死哂都未到黎!
3. 同意 2016-10-26 09:23:47
如果我講你知,你放錢去股市也好,樓市也好,大買特買,買後有咩事,國家會出手托返起佢,咁仲有咩好驚?
4. LYC 2016-10-26 09:36:38
5. 同意 2016-10-26 09:58:17
上年的大時代好,大春代又好,恒指上完28000,就插落18000,而家又上返23000,24000,如果你一有錢又買,一有錢又買,上年到而家又收過股息,而家理應都賺緊錢。日日聽王弼兄所講,支爆支爆,唔敢買就真係大春代了。而家樓咪一樣,我當真係大春代,佢插一插,咪又湧返上黎,咩供應,加息,失業率,永遠永遠在下一個月,仲有人信?
6. <