主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 28808    回應 : 5
文亮語
現在賣樓買樓的人都是有所求
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月10日

  有記者問,點解樓價會飆升得咁快,似乎大家都跌眼鏡,我話,又未必是全部都跌眼鏡,亦有幾位專家睇到樓市會上升,不過,雖然他們預測準確,但所持理由不外乎是供應少,購買力強大,國內資金湧入,利息低迷,其實,這些都是老生常談的事,樓價上升真正的理由他們又未必知道,一定會有人話我口出狂言,樓價上升只不過是業主防守力強,我又覺得唔係,防守力強勁意思是業主毋需在樓價下跌時以低價賣走手上物業,現在是高價成交,與防守力強勁沒有直接關係。

  其實,香港的業主超過九成只是持有一個自住物業,要他們賣樓惟有付出高昂的溢價,不過,買家亦不是蠢人,要他們付溢價,除非可以買到優質單位,最後,只會那些優質單位以高價成交,而結果亦做成樓價飆升,當市場上優質單位減少,就算有人買樓,都唔願意付出溢價,樓價便會從高位回調,成交量亦會減少,如果優質單位大幅減少之後樓價仍然飆升,這才可以說是真正的升市。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 鄧鄧鄧鄧 2016-10-10 12:07:07
博士的意思是否:

業主所求:貴買貴賣
買家所求:優質難求
2. 舍神 2016-10-10 12:07:43
我想意思是

一個求價,另一個求貨

求價者,對後市不十分樂觀。
求貨既.......靚盤低位根本業主唔會賤賣,為了心頭好,硬食都要。
兩者都不是太睇好。
3. CD ROM 2016-10-10 15:57:51
博士呢個假設,買賣双方既共通點,都係唔缺錢~

如果係真,根本性上係利好wor
4. 引刀一快 2016-10-10 18:16:25
有D似大陸嘅情况,一綫有追捧,附近有沾光,其他就逐漸黯淡。

走向兩極分化。
5. 井 2016-10-10 22:44:39
出爐傑青黃仰芳,年僅27歲就買到樓,更加係2年內供斷,而家有成千萬物業,係點做到架呢?

佢自言生活無咩娛樂,日日都做野,只係搵賺錢嘅工作,唔理夢想,每日限自己用幾多錢,10年間睇唔夠5套戲同演唱會,唔會浪費時間同工作伙伴social。真係可歌可泣!佢仲話而家啲年青人「唔知自己有幾幸福」,所以無向上游動力,買唔到樓。

不過睇番佢2013年做嘅訪問,又係另一套theory!佢果陣話遇到一位唔識同人相處嘅客人,令佢明白「金錢不代表一切」,work-life balance先至最重要,所以試過用60萬環遊南美洲、法國、北海道等地:「令我大開眼界!」另外,仲比人改左個花名叫 "Name Card Collector",因為佢積極識朋友,仲同團隊關係好到似家人咁close。

嘩屌!好亂呀!年青人們應該跟你邊套理論好呀?

#其實佢選擇人生點過係佢既事 #旁人無權說三道四
#之但係佢行出黎說教呢吓好笑呀嘛
#做咩覺得每個年青人應該跟佢果套 #然後行出黎教化大家

2013年on.cc 訪問:
http://the-sun.on.cc/cnt/finance/20130206/00436_092.html
2016年當選傑青訪問:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20161009/55753263