地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:31221    回應:88
文亮語
樓市的小陽春(2)形勢
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年8月12日

  現在大家或者會覺得很奇怪,點解咁多樓市專家在年初時預測今年樓市會大跌,激到有位替兒子買了樓的太太扎扎跳,她並不是叫那些專家是樓屎專家,而是叫那些話樓價下跌專家,包括在下食屎,我覺得那位太太罵得啱,甚至可以說是當頭棒喝,如果有需要而又負擔得起,而需要意思即是自住,而非投資,幾時都可以買樓,不過,當時形勢預測樓市下跌亦不為過,甚至不能夠用錯判形勢來形容那些預測錯誤的人,因為形勢不斷改變,有些由負面變成正面,亦因為形勢有所改變,令到樓市出現小陽春。

  有一些人認為樓市現在出現小陽春,老C甚至話樓價高升破去年高峰,與他在年初說法有天淵之別,當時,他話樓市會下跌三成,點解我唔發文警告,我認為現在買樓的都是有準備的人,所以毋需警告,去年形勢與今年不同,去年需要,今年就唔需要,並不是市場上形勢有所改變,而是準備買樓的人,內心世界形勢有所改變。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 大春代 2016-08-12 09:02:45
呢次系一個樓市大春代,樓市會爆升上200點。原來印度Mumbai都要成萬元一尺,而大部分人都系黑兒買吾起樓,可想原來香港樓價系超平超值的。
2. 打工仔 Andy 2016-08-12 09:03:46
其實真係好難講, 按照本地市況, 去年樓價真係好高, 衝入去買等於錢多無地方洗, 輸都唔怕, 回調十分合理, 點想到全球繼續放水! 
3. 金樓玉衣 2016-08-12 10:17:55
[而需要意思即是自住,而非投資,幾時都可以買樓] 至理明言! 不過有很多人仲唔明.
4. 見過鬼怕黑 2016-08-12 10:25:30
其實d人成日憧景樓價跌, 甚至覺得中原指數去返六七十先係正常價係因為佢地仲活喺古代, 以所謂經驗黎定合理性, 完全不切實際.... 好心佢地向前望, 遲d人仔跌, 走資避險, 香港首選, 淡友睇路
5. 無恥引刀 2016-08-12 10:30:53