主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 28608    回應 : 3
文亮語
一個颱風突顯一國兩制
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年8月4日

  妮妲襲港,港交所全日休息,深交所則全日無休,深圳人話香港人經不起風浪,或者根本是偷懶,李小加仲可以瞓個回籠覺,香港人話是天文台責任,根本在早上六時已經可以落波,唔知點解,搞搞下搞到過了中午十二點才落波,大家其實已經準備返工,不過,連銀行,港交所都休息,政府機構又唔辦公,返工都冇用,大家都走去瞓一個回籠覺。

  我認為今次妮妲來得非常好,不但突顯一國兩制,甚至港澳兩地都可以用不同方法處理,大家又知唔知道,澳門天文台拒絕掛8號波,澳門人當然唔開心,佢哋話賭牆圍城,其實,他們都亂說話,如果掛8號波,一定有很多舖頭關門唔做生意,就算開門營業,都唔會有生意,正所謂,生意淡薄,不離賭博,賭場是希望早點掛8號波。

  內地與港澳制度不同,現正磨合之中,當然有時內地有著數,有時就港澳受惠,現在證明除了突顯一國兩制之外,香港無端端放假一日,大家都沒有受到影響,這才是最重要的事,千祈唔好深圳點做香港又點做,這顯示一國兩制失效,大家暫時都唔想見到一國一制。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 引刀一快 2016-08-04 10:16:54
深交所係全國性機構,梗係唔放假,電信放假但都係處於待命狀態,要緊嘅情況就會出動,廣州就全日放假。

有人發咗個廣州嘅颱風心聲俾我:

一个优秀的台风应该是:不占用周末,来势凶猛,全市停工停课。调转风向,擦肩而过。领导防风有功,市民没有损失。如果能够忽然放慢脚步,让全市多放一天假,那不仅是优秀的台风了,简直就是卓越的台风....一切不以放假为目的的台风,都是耍流氓! 
2. 向飯民說不 2016-08-04 12:51:17
对香港打工仔来说,这是卓越的台风啦。
3. doraedog 2016-08-04 14:49:08
深圳和廣州在打風前一天,宣布打風當天全市停工停课。