地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:43235    回應:19
文亮語
脫歐後,英國樓市像什麼
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年7月4日

  在英國脫歐後首個星期一,我突然間收到有線電視Money Cafe 邀請,但所講的題目就非我的專長,除了我,另外有一位專家,話題雖然不是我的專長,不過就大熱,講英國樓,主持人問我在英國脫歐之後,英國樓市像什麼,在錄影中我唔好意思作答,況且還有一位英國樓市專家在現場,現在我夠膽寫,英國樓市像滾水淥豬腸,兩頭縮。

  英國脫歐之後,歐盟其他成員國坐言起行,首先解僱英國員工,繼而調回駐英的工作人員,在這種情況下,有人話英國樓是好投資都冇人會信,與此同時,英鎊急跌,擁有英國物業的人遭受雙重損失,用滾水淥豬腸來形容絕不為過,而且,這只是前奏,與歐盟談判的過程還未開始,大家可想而知過程將會是艱鉅,但時間只得兩年,當中一定會有許多不平等條約,英國佬都被迫要接受,在過去百幾年,我們就被英國佬強迫簽下不少不平等條約,估唔到現在輪到英國人自己,而且,強迫他們簽不平等條約的是昔日盟友,用反轉豬肚來形容就最貼切不過。我並不是講風涼話,只不過提醒英國人,以後的日子是很難過,我們過慣艱難日子,我們會安慰自己,年年難過年年過,希望英國人都懂得。

  有老友問我,如果有英國物業,應該如何處理,老實說,我唔知道,就算知道都唔敢講,我惟有反問老友,物業有冇借錢,如果冇,就毋需理會,如果有借錢,就要預定英國銀行會追差額,他們是冇情講,宜小心。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 小讀者 2016-07-04 10:19:26
咪係囉, 得兩年時間, 一定會被迫簽好多不平等條約, 所以之後個年歐盟就會派現金比美國佬, 最後歐盟同英國都會臣服係共產黨之下, 而香港就會坐收漁人之利接管成個歐盟.

唔好問點解會咁發展, 總之英國就會被迫簽好多不平等條約啦!
2. 向饭民说不 2016-07-04 10:44:53
楼上,在现今经济,一个小岛又点会是一个大陆的竞争对手。

以前是合作伙伴,欧洲大陆多多少少让利,现在是竞争对手,当然要拿尽利益。

其实就好像一国两制下的香港,大陆不断让利,只是香港人被种黄尸木马,变成养不熟。
3. Tony lam 2016-07-04 10:48:09
真係痕先至會四圍審錢、香港咁好賭都羸唔到銀、去第度會得 ?  

而家D友話買樓下半年賬面會贏5-10%未計抽水使費、咁16同1113呢個零星期都有凸啦 ! 仲係淨肉兼乾手淨腳 ! 我唔淡、但亦唔鐘意打泥漿戰咁朽較 ! (之前冇跟、而家執生呀!)


4. Alan Pepper 2016-07-04 11:03:42
其實短中期來看,英國一定有排煩。食咗植民地老本咁耐,唔知仲有冇生存的本能呢?
5. Tony lam 2016-07-04 11:19:21
而家咁多辣辣椒、自己落手落腳擔磚頭咁粗重嘅工夫、無謂爭住做、睇好前景就比大孖沙幫自己揾銀啦!計真回報好過自己出力孭磚頭、又唔洗咁多麻煩擔戴 !
6. 天天 2016-07-04 11:49:47
博士:另一位舖王認為英國樓還會上升,準備10億掃貨.
7. 樓宇更新大圍標 2016-07-04 11:56:42
稱得皇嘅人一定識得講反話,佢可能想你幫手接佢貨。
8. 惜緣 2016-07-04 13:03:53

施永青先生好文分享

英國人做夢 香港人清醒嗎? 4/7/2016


英國在進行脫歐公投前,我在本欄肯定認為:英國人該會選擇留歐,因為留歐對大多數英國人都有好處。事實證明,我的預期錯了。我在這裏向讀者賠不是,希望大家並沒有因我的誤判而作錯投資吧!

 

我對公投的結果雖然預測錯誤,但我說留歐會比脫歐對英國更有利,該沒有判斷錯誤。最好的證明是英國選擇脫歐後,英鎊應聲下跌,一跌就跌了一成,而且至今仍未能穩定下來。這表示:英國人手上的財富都貶值了一成,而且還在繼續蒸發。

 

贊成脫歐的大都是民族主義者,他們手持的財富應該多是以英鎊計價的,所以應該損失最為慘重。