地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:31182    回應:60
文亮語
我不了解的一帶一路
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年6月7日

  半年前,有老友問我什麼是一帶一路,我話唔識,老友話我不能與時並進,一帶一路大熱,應該參加多些研討會,訪問團,我支吾以對,我反問什麼是一帶一路,老友話路是海上絲綢之路,至於一帶,他還要了解,路是海上絲綢之路,這個同阿媽係女人差不多,但什麼是一帶,於是,我同自己講,用半年時間去了解什麼是一帶一路。

  我愈想了解一帶一路,但愈唔了解,原來,一帶一路只不過是一個名詞,能夠真正講出一帶一路的人實在不多,就算講,都是含糊其詞,我覺得與其別人亂講,不如由我亂講,其實,一帶一路自古有之,是我們以前的領袖用作開疆拓土方法,當時並不是叫一帶一路,但我又唔知道叫什麼,今日,我們去到王昭君之墓,當時是塞外,今日是中國領土,這些都是靠一帶一路得來,如果沒有一帶一路,中國今日國土可能只得黃河流域週邊的幾個省,所以,我認為一帶一路是開疆拓土方法。

  我認為今日的一帶一路可以這樣解讀,一帶,是中亞細亞一帶,一路是絲綢之路。一帶一路可以分為五個階段:一是外交,首先派官員到既定國家,講及兩國商貿互通,對兩國都有利,例如張騫出使西域,當兩個國家有共同目標之後,就要進入第二階段,向民間徵稅,現在叫融資,這個階段是香港的專長,所以,現在一帶一路的議題大熱,估計以後金融機構將會推出無數一帶一路金融產品及債券。

  籌到錢就進入第三階段,就要使錢搞基建,跟著便進行貿易,這是第四階段,在古時候,提出一帶一路的國家開始進行第五階段,吞併其他一帶一路的國家,時間雖然相當長久,但歷史證實,我們有不少彊土是靠一帶一路得來,現在中國當然不會吞併其他一帶一路國家,不過,統戰就在所難免。大家千祈唔好話我是對抑或是錯,因為,我不了解一帶一路,我只是亂講。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. Goal Keeper 2016-06-07 10:07:49
http://wechatinchina.com/thread-331143-1-1.html

博士早晨,呢個喬良將軍,有有趣觀點 :>

2. 向饭民说不 2016-06-07 10:35:22
博士和很多香港黄丝一样,多虑了,而且完全无冒险精神,可能做地产做耐了,make easy money,完全缺乏创新精神。香港败亡基本上无可避免。

我一直强调大陆搞一带一路已经10几20年,所以风险,经验都很丰富,不是习总上台先叫的口号。10几年前,就有一句话,如果非洲飞机失事,当中一定有华为或者是中兴员工。

一带一路只是将之前中国做的是有系统的连在一起。大陆开了头,风险其实减少了很多,让香港人有机会去食,有咩唔好呢?当然不一期望太大,也是合理。因为香港除了融资之外,没有其他人才。


3. 向饭民说不 2016-06-07 10:48:07
其实博士点解不疑惑为什么美国处处破坏一带一路,一个真正超级强国,点解害怕假强国的一带一路。
4. 真真薯片 2016-06-07 11:23:29
如果一帶一路只係一個物流運輸項目, 用黎比中國同相關國家做質易, 其實今日已經有相關既運輸航線可以做到貿易, 而且運費唔高, 例如要由中國運貨去非洲, 歐洲, 東南亞, 今日已經有晒配套, 一帶一路一早就已經整好

如果一帶一路既目的係要整個類似北約咁既政治經濟聯盟, 就係另一回事, 政治方面睇, 北約之所以搞得成, 主因係資本主義國要面對蘇聯帶領既共產聯盟, 所以有好大動機聯成一線, 經濟方面睇, 可以參考美國TPP, 美國TPP最大賣點係冇幾個大入口國(買家), 所以人人都想參與TPP, 加入左就可以狂賣野比美國, 相反一帶一路之中大部份國家都係想出口, 中國直頭係世界工廠, 人人都想賣野, 咁邊個買野? 一帶一路之中原材料出口國可以賣野比中國, 但係制成品都要搵人接貨, 所以一帶一路總要有發達國加入去買制成品, 但係要人加入就要比到人睇加入左係可以賣野賺到錢, 呢方面就比有幾個大消費國既tpp比下去了
5. 博士 2016-06-07 11:30:40
我以最簡單的說話講一帶一路,而我的目的就是要大多數人都了解一帶一路,都要俾人鬧,唉。
6. To 向飯 2016-06-07 12:04:08
很難說,其實富豪大多是黃絲,覺得自己係白人,睇唔你中國政府,可能最後犯民有機當選
7. Frankie K. 2016-06-07 12:30:39
本身對One Belt One Road去了解,但又一知半解...
之前有人說....一帶一路是維穩的工具,還是不明白
現在看到博士的講解, 很感動....您說的非常透徹

Thanks !!



 
8. Frankie K. 2016-06-07 12:39:17
管理學上發展順序是規劃組織領導控制
我們東方人都學習了這種學問, 但是....
在儒家思想或東方智慧熏淘下....
最終都變成....領導控制規劃管理
也就是個人崇拜或個人批判....
始終無法讓社會轉化
孕育出高雅品格

能請博士寫關於以上的分析嗎??
Thanks !!
10. 班門弄斧 2016-06-07 12:50:43
背景

全球GDP 係 73萬億美元

美國GDP 係 18萬億美元(人均GDP 55000美元)
歐盟GDP 係 17萬億美元(人均GDP 30000美元)
日本GDP 係 4萬億美元(人均GDP 32000美元)
(呢3大區域就係佔咗全球GDP一半以上)

中國係一個 發展中國家(人均GDP 8200美元 ) ,要發展經濟 就要 同呢 3大區域 貿易交往.

相對於 對歐貿易, 對美對日貿易 因為運輸成本較低.所以最近30年中國都係發展主力對美對日貿易. ( 部份 對美對日貿易 係 經 香港/東盟/南韓/台灣 間接進行)

不過 美國總統 奧巴馬 上台之後,發現中國受惠於呢種"對美對日貿易" ,GDP係呢16年之內急速上升,隨時有機會取代美國.( 中國GDP 16年之內升咗10倍) 所以就急急腳推出 TPP 呢個只針對中國的貿易方案出黎,希望打壓中國GDP上升之勢.

TPP主要目的 就係 希望 中國 "對美對日貿易"痿縮,令到中國經濟無法再度增長.類似例子就係 克林頓年代,美國每年都對中國進行經濟打壓,中國 人均GDP 係 克林頓年代 幾乎係 零增長.

中國政府為咗解決呢個問題,就強推 一帶一路 出黎.希望加強"對歐貿易" ,解決"對美對日貿易"將會下降而帶來的危機.
4724
11. 十郎 2016-06-07 12:56:17


      我來揍熱鬧,一路是海上絲綢之路,一帶是指一條環球的高鐵。它像一條帶狀,所以稱一帶。


12. 真真薯片 2016-06-07 13:07:26
中國依家都可以做對歐貿易, 今日從中國由海路運貨去歐洲日日有船出, 非常方面, 運費便宜(參見波羅的海指數), 如果中國想賣野去歐洲, 隨時隨地就可以做, 實在唔明白點解要搞一帶一路
13. Thank you for 1st Floor sharing! 2016-06-07 13:18:46
文章大部分講述猶太人近代史上的貨幣與戰爭,無疑亦是猶太人、共濟會、光明會過去歷史的一個延續手段。

不過,文章同時反映了共產黨早已洞悉所面對的一切。
14. 繼續班門弄斧 2016-06-07 13:19:15
一帶一路 3條貿易線路 各有優點缺點

1:海路 

成本最平! 但係受制於 馬六甲海峽/蘇伊士運河 過度繁忙擠逼,無法快速提升運量.一但 中美/中日/中印/中國東盟/兩岸 發生沖突,會有中斷危機.

2:一帶一路北線 ( 經 哈薩克/俄國)

係呢一刻 成本仲係 海運2倍.如果改用 標準寛度 重載火車 路軌,運輸成本有望壓至接近海運. ( 重載火車 係 超級載重火車,運一次 等於 普通火車 運100次 ) 不過俄國因為政治因素,一直暗中反 對 標軌鐵路 進入 哈薩克/俄國.


3:一帶一路南線 ( 經 中亞/伊朗/土耳其)

三大運輸路線 之中 運輸成本 最高,係海運4倍.如果全段改用標準寛度的重載火車路軌,運輸成本有望壓至接近海運. 沿線國家 全力支持 改用標準路軌,對接中國歐洲,以求改善經濟.不過因為接近中東地區,有戰亂風險.
15. 補充 2016-06-07 13:28:59
高鐵 載重量 其實同 普通火車 差唔多.

搞運輸的話,會蝕到阿媽唔認得......

所以 俄國 明明有高鐵技術,都唔肯係 西伯利亞 呢D 地廣人稀地區 搞高鐵......
16. 向飯民說不 2016-06-07 13:38:57
樓上,美國佬渣住你條頸啊,美國佬強盜性格格,渣住你條頸之後,仲吾威脅你。用下腦啦。

現在更加肯定國民黨不是被民進黨打敗,而是被美國打敗。

民進黨一上台,不到一個月,就和日本等連在一起,圍堵中國。
17. 十郎 2016-06-07 14:04:13


      一帶係西進中亞,經土耳其到歐洲,另一方向,經東南亞到新架波,他的部署是打破美國的海上圍堵,石油亦可由陸路運進,有兩條路比較安全,而且陸運更平,更節省時間。他有計劃建到倫敦,他用一條帶穿連全世界。


18. 向饭民说不 2016-06-07 14:25:40
真真薯片,成日叫你用下脑,你签了踢屁屁,都要有条路送你的货物去客果度啦。无路有咩用啊。还有踢pp根本就是要围堵中国,美国佬根本无预中国加入。

如果中国加入贴屁屁,中国永远成为美国人的附庸.又叫你用下脑啦,到时又要食美国的反式脂肪,又要是美国的转基因猪肉。

香港人饮东江水,吃大陆猪肉,结果是香港人的男人寿命比日本更长。说明咩,大陆水,猪肉比美国更加安全。数据已经说明了。
19. 真真薯片 2016-06-07 14:29:38
如果打仗, 任何海路基本上都玩完, 有冇一帶一路都冇分別, 如果唔打仗, 依家已經有海路, 所謂受制馬六甲, 依家船多貨少, 大把運載力未用晒, 何來受制? 依家d船公司已經冇貨接近執粒境界, 再係泰國起多條運河, 再加航線, d船公司再衰多幾錢重

最平既海路都唔夠貨, 再搞陸路, 唔知整黎做乜, 除非中國外匯儲備急升十估, 變身超級消費大國每年向一帶一路國家買入大量商品, 令所有一帶一路國家大賺外匯, 咁相信所有國家都會仆到黎排長龍報名參加, 你想係佢地國家度起乜都得
20. 為咗打破"蘇伊士運河"困局(參考消息) 2016-06-07 14:36:07
中國為以色列建南部最重要海港



中国为以色列建南部最重要海港
圖為中以雙方簽約儀式。王水平攝

  中以兩國日前在以色列總理辦公室簽署了由中方承建 阿什杜德南 港口 協議,簽約雙方是承建方中國港灣工程有限責任公司(泛地中海工程有限公司)和以色列港口發展及資產公司。這份協議的分量從出席簽約儀式的人員可見一斑:以色列總理內塔尼亞胡、財政部長拉皮德、交通部長卡茨、阿什杜德市市長拉斯裏等以色列政要,以及中國駐以色列大使高燕平。

  內塔尼亞胡 在簽約儀式上 表示,擴建後的阿什杜德港 將成為 歐亞之間的橋梁,也將為以色列經濟增長提供強勁動力,它不僅可以帶來平價商品,改善以色列人民生活,還會提供更多就業機會,增進貿易往來,因此,投入在新港口建設的每一分錢都是值得的。

  高燕平致辭表示,阿什杜德南港口項目是中國企業在以色列承建的大型工程項目,是落實中以領導人合作共識的重要舉措,該協議表明越來越多的中國企業開始將業務拓展到以色列。

  阿什杜德南港口 位於 阿什杜德港 以北 約一公里 處,將設有裝卸區、倉庫、辦公場所等。新港口項目合同金額近10億美元,是中國企業在以色列承包的大型工程項目之壹。港口建成後,預計吞吐量為100萬,將成為以色列南部最重要的港口。

  據泛地中海工程有限公司總經理 劉冬冰 介紹,該港口項目主要工程內容包括建造一座工作碼頭、600米主防波堤延伸、1500米次防波堤、1200米集裝箱碼頭、700米鋼板樁作業碼頭、疏浚1100萬立方米、填海造地1000萬立方米、進場道路以及附屬工程。工程將於本月底左右開工,合同竣工時間為2022年,總工期為90個月。

  修建 阿什杜德南港 是 以色列政府 為促進本國與東西方貿易往來的一個重要舉措。以色列政府還計劃在北部城市海法建新海港,其承建方將在一個月之內敲定。在海法港口和阿什杜德港口項目招標中,中國港灣工程公司(泛地中海工程公司)均中標,但按照以方招標條件,這家中國企業只能選擇建設一個港口,另一個港口則由投標的亞軍可在享有相同條款下承建。

  這家中國企業 還是以色列“紅海—地中海”鐵路項目的候選建築公司。兩年前,以色列政府決定建造一條總長300公裏的貨運鐵路,連接以色列最南端紅海海港城市埃拉特和地中海之濱的阿什杜德港,來自亞洲方向的海運貨物可直接通過鐵路轉運至地中海海港,最後運抵歐洲。有評論稱這是一條“陸上蘇伊士運河”。以色列交通部長卡茨認為,這條鐵路將打通地中海和紅海,可使以色列避免經過蘇伊士運河的風險和復雜局面,具有“戰略意義”,也有助於埃拉特的發展。

22. 向饭民说不 2016-06-07 14:38:19
真真薯片,都话大陆玩一带一路,已经有10几年,点样玩,其实好fexible。当然美国一定破坏,阻挡,当中国签完约,他们就会跳出来说贪污,不能实行,这些风险,系人都知道。

不过希腊,或者马尔代夫,最后还是要向中国妥协。
23. 排隊問題 2016-06-07 14:48:39
宜家係 馬六甲海峽 蘇伊士運河 要排隊問題 而唔係收費平貴問題.

蘇伊士運河 "排隊次序" 可以攞去拍賣換錢.

馬六甲海峽 長期有搵食船 賣油 捭 困係當地 等走貨船.

呢D同 波羅的海指數 貴定平 無乜關係囉.


24. 19樓 薯片兄 2016-06-07 14:58:46
你唔知今年年初,各國一帶一路受惠國,已在北京簽署成立<亞投行>,各國齊齊集體科水,用作未來建設基金,香港未能進入亞投行成為原始創會成員,曾財爺等下一輪。亞投行有$開始運作,當然唔係買賣武器喇!
25. Tony lam 2016-06-07 15:11:38
美國佬話中國生產力過剩、係建基於佢自己嘅胃納、有個客食貨能力見底、又賒落條大數、做生意嘅角度梗養番班生客喇 ! 中亞陸路運輸係冇得揀嘅関海運乜事、買佢地資源為養客、賣佢地成品為擴大客源、强弱用盡、中國呢三十幾年嘅奇蹟、就係睇通交通係經濟發展嘅先決、全力先攪公路鉄路、血管通人先有力建康。
世局如棋、被圍必要有氣、中亞正係美國佬鞭長莫及之地、佢要係果度派利是、實派窮佢、派咗効果又唔高、阿爺果然係圍棋高手 !
26. 真真薯片 2016-06-07 15:45:09
大家唔好誤會, 其實在下都支持一帶一路, 但係支持唔代表唔質疑, 正如閣下可以支持一隊波, 唔代表就一定認為果隊波今場一定贏

在下想講係, 依家中歐之間既海路運輸力係供過於求, 即使運河要排隊, 今日要運野去歐洲可以講係冇乜障礙, 所以再起更多運河, 最大分別係會拉走現有運河生意, 例如泰國起運河咁新加坡生意就會少左, 兩邊都暢順左. 謹此而已, 所以係今日海路已經相當暢通既情況下, 再起更多運河同碼頭對中國出入口分別不大, 反而係中途既轉口國會有影響(例如新加坡生意比左泰國)

一帶一路要成功, 一係就出現一帶一路國家既共同敵人, 由中國帶領各國對付敵人, 好似美國帶領北約打蘇聯咁, 不過今時今日又唔似有咁共同敵人存在, 另一個成功方法就係中國做大買家, 所有一帶一路國可以瘋狂賣野比中國賺外匯, 咁既話一帶一路必定成功, 問題係要有足夠外匯儲備去fing, 美國自從搞左自由貿易後其實都係靠呢招, 不過根基係美元可以隨便印(但係都要節制), 呢方面中國又係比美元食住, 所以好難搞

其實一帶一路官方並無清楚定義, 冇定義就冇得measure, 亦冇辦法判斷點為之成功, 其實官方應該先定義好一帶一路要完成d乜, 通過完成d乜又可以帶黎幾多利率, 然後舉全國之力去做, 過幾年睇下做到幾多, 咁似乎會踏實少少
27. 浪子心聲 2016-06-07 15:45:38
Tony 兄講得好,有見地!!