地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:26202    回應:47
文亮語
物業代理的技巧
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年4月3日

  有很多人不明白,點解在大多數分析員講樓市會大跌時,我反而叫人買樓,這是不是第十個人理論,當其他人贊成的時候,一定要有一個人反對,不是,這只不過是物業代理力保不敗基本技術,否則的話,物業代理就會處於一個必敗的局面,我向他們偷師,以免日後那些在去年因為爆煲論而沒有買樓的年輕人,反而以後冇機會買樓,或者有機會都唔肯買樓,最後樓價上升,他便會由贏家變輸家,而他當然唔會指責自己點解在樓價下跌而沒有把握機會買樓,而是話我的爆煲論令到他們沒有買樓,甚至會怨我一世,所以,我不得不做一些保護自己工作,這亦所謂,人不為己,天誅地滅,不過,又好似嚴重了一些。

  在未有什麼辣招印花稅年代,某一位物業代理替一位客戶買入一個物業,在簽訂臨時合約,付了5%訂金之後,物業代理就會對客戶說,有人願意俾5%佢賺,但又會同佢計數,雖然是對本對利,但要付買賣雙方佣金,未計其他使費,最多只能賺樓價3%,毋需要即時賣,日後可以賣得更高價,點解物業代理咁好心,因為他們希望買家簽訂正式買賣合約,不過,我講俾大家知,大多數沒有人出價,如果有的話,物業代理一定會說服買家出售,又會講100%利潤,點解唔賣,如果以後樓價下跌,那個買家就不能夠埋怨物業代理,就算埋怨都沒有用,物業代理就會話一早已經搵到下手買家,是業主自己決定不賣,與人無猶,有了SSD之後,一切俱往矣,因為買什麼可以在未簽正式買賣合約時有超過兩成利潤,所以,物業代理連這個步驟都唔需要做,新入行的可能唔知道有這個技巧。

  如果大家有留意,今次我是叫去年打算買樓而最後沒有買樓的人,如果啱價,今年下半年,甚至現在都可以買樓,美其名是鎖定利潤,其實,如果樓價掉頭回升,就千祈唔好怪我,更加不是叫他們做炮灰,如果要做,他們在去年已經做咗。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. SHUN 2016-04-03 11:00:57
現在買樓、輸左九成九、尤其借九成&買元朗樓果班、時間好快證明!
2. LYC 2016-04-03 11:30:57
又一個供應重災區的海天晉大賣,並且訂價超貴,證明大陸+有錢人的聰明錢明顯入市掃貨,預期向隅客隨即炒爆鄰近2手樓,發展商同時亦準備加推單位應市,因為需求實在太強。事實並不是有位淡友所講冇人買,要劈價散貨。相反,發展商惜售,善價而沽。不過,有可能這淡友將夢中所見誤以為真,因為交租交到暈暈地。
同一時間,租金正在爆上,提升買樓收租回報率,穩固業主持貨決心,唔創新高價唔賣!http://notcomment.com/wp/?p=68787
3. 打工仔 Andy 2016-04-03 11:44:31
有實力的, 可以掃貨!
4. SHUN 2016-04-03 11:53:53
香港人有幾多實力吖…………領展加停車場%8.2都瓜瓜曹、無它嘅、又減薪、又炒尤魚、仲去做樓奴、下年呢班仆直!
5. 我嘗試走進淡友塔利班們的內心世界 2016-04-03 12:41:33
樓上有人日日好似開工式發表預測口號,句句腰潤買樓如買炭般死人冧樓,不宜從其內心角度窺探一下。首先覺得寫得出對後市如此深刻的宣言,肯定不是從未買過樓的樓市初哥所能及,既然對自住樓價值有一定認識,而又繼而不舍地發出對未知的預估,想必一定是在 08-12年期間將自住樓讓利於新買家人仕