地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:19947    回應:12
文亮語
現代張巡,亞視葉家寶
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月12日

  亞視現在處於摺與結的邊緣,話熄燈又沒有熄燈,話有錢到最後亦未到,有人話亞視處於愛與痛的邊緣,我話唔係,應該是處於摺與結的邊緣,點解仲未摺,理由很簡單,因為亞視出了一個現代版張巡。

  一定會有人問,張巡先生是何許人也,唔好問我,問文天祥,在正氣歌裡面十二個史詩式故事,張巡是其中一個,有阿嬸話未讀過正氣歌,只讀過關帝經,一樣有提及張巡,原來張巡與張飛,岳飛是前世今生,有師奶話佢唔識字,淨係睇粵戲,唔記得最近的粵劇有提及張巡,我解釋話李居明可能仲年輕,一樣唔識得張巡,否則,新光戲院就會上演「張巡殺妾饗三軍」。

  在唐朝玄宗李隆基年代,安祿山范陽兵變,揮軍長安,當時,長安一片繁榮,根本唔能夠抵擋安祿山,而張巡守孤城,力阻安祿山,讓哥舒翰招兵買馬,直至彈盡糧絕,而粵劇中「張巡殺妾饗三軍」就是講述箇中慘況。

  大家唔使我再講,葉家寶守亞視,一樣直至彈盡糧絕,英雄人物一名,大家不用心急,現代張巡答應3月23日,到我在明報會客室,大家拭目以待,一定會非常精彩。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. CD ROM 2016-03-12 10:28:17
好奇一問,葉生同博士亦談樓市嗎?

我本人十分欣賞葉先生的承擔!
2. 引刀一快 2016-03-12 10:38:16
我最鐘意南霽雲,係悲情版趙子龍。唔通係劉錫賢?
3. 引刀一快 2016-03-12 10:42:35