主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 30790    回應 : 31
文亮語
中國證監會不應叫停熔斷機制
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年1月10日

  在2016年開始,四日內兩次熔斷,第二次只需十五分鐘便收工,中國證監會始終頂不住壓力,要暫停熔斷機制,我話今次真的是2016大碌大碌,中國證監會點解唔等多兩日,睇我怎樣解釋熔斷機制,再作決定仍未遲。

  我相信現在很多人都知道熔斷機制即是我們的灰士箱,如果家電漏電,電壓突然增強,灰士箱內的灰士立刻燒了,全屋冇電,通常在第一次,大家會重開灰士箱,連我都識,相信是很簡單,如果重開之後又立刻焼灰士,就會考慮是否再次啓動,第二次燒灰士之後,大多數都唔敢掂,最好辦法就是搵電工,自己一定唔會拆除灰士制,容乜易在半夜成間屋燒哂,最多冇電視睇唔開冷氣。

  今次熔斷機制其實發生作用,即使四日内停兩次都沒有問題,如果任由股市下跌,個別公司就會動用他們的熔斷機制,即是申請停牌,然後復牌無期,買了那些公司股票的人就會損失慘重,情況就好似燒咗灰士,電工話不如拆除灰士箱,結果就是會有一些家電直接燒摩打,現在,中國證監會的專家就是電工,暫停熔斷機制其實是很危險,如果暫停之後,A股大幅下瀉,遠遠超過熔斷機制的7%,中國證監會又有何對策,暫停熔斷機制,務必三思。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 蕭峰 2016-01-10 11:02:26
證監仲有上下10%停板可用,所以熔斷係double。
2. 打工仔 Andy 2016-01-10 11:09:40
下下跳總掣實唔掂! 加返個水氣掣上去咪安全d囉! 
3. Tony lam 2016-01-10 12:25:19
溶斷意思唔係short circuit、係over load 打你掣 ,两次之後敢叫停、你估老表凱㗎、呢段時間唔打你两次掣、咪好易比你玩哂!
4. 望東樓 2016-01-10 12:41:08
蕭峰兄講得啱,因為上便個股已有自己嘅灰士,你再加個全市停板變咗無added-value。
5. 向饭民说不 2016-01-10 13:13:03
PEG系統同熔斷機制,在金融市場都有異曲同工之妙。

對大陸幸災樂禍的人,你地要知道,他早君體也相同。

計算起來,今年應該比97年更嚴重。香港公共開支從97之後升了很多,以前港英是非常小心,非常保守,因為公共開支在經濟蕭條的時候,很難減少,結果當經濟一旦轉壞,財政赤字將會惡化的非常的快,最終港幣必定被攻擊。同97年比較,香港的實體經濟仍然都是裸體經濟。主要靠的自由行生意,但是香港人又趕客。

到港幣被攻擊時,真是自作孽,不可活。不過毒果已經開始將問題賴大陸。但是市民是要食飯的。你賴完還是要食飯。
6. 向饭民说不 2016-01-10 13:17:18