地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:38033    回應:23
文亮語
4)誰以今日的我打倒昨日的我
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年8月3日

  最近有很多人話我近日轉軚,由好友變淡友,實行以今日的我打倒昨日的我。我同佢地講,我當然不是,其實,我是贏到驚,由2009年開始,我年年預測樓市上升,樓市又年年升,到今年,我真的有D驚,但我又並不是睇淡樓市,我只是話防守力不足的細價樓業主要小心。今年內,我個女買咗四個,而我老婆買咗一個住宅,每一個都超兩千萬,所以,我並不是淡友。反過來說,我覺得他們才是以今天的我打倒昨天的我。以2014年為例,全香港可以評論樓市的人,只有林一鳴,汪敦敬,與及在下講樓市會上升,其餘的都說樓市會下跌,包括施永青先生。在2014年初,他對該年樓市的預測是下跌三成,樓市沒有下跌,還不斷飆升,尤其是細價樓為甚,我的確是轉軚,但我只不過叫買細價樓的人小心。但今年有很多評論員轉軚,他們認為樓市還有上升空間,普遍來說雖然只有一成,即是升幅不大,但始終令我唔明白,現在,香港經濟環境轉壞,供應增多,加息迫在眉睫,一切因素全部都不利樓市,點解去年講跌,今年講升,要轉軚都要轉得合理。
 
  至於利息,我更加覺得奇怪,過往那些評論員是非常注重加息,開口埋口都話美國會隨時加息,當美國加息,香港樓價就會冧,當時就嚇到不少人唔敢買樓。到今日,他們都知道美國很快就會加息,他們會話,加息怕甚麼,今年最多加1/4厘,對樓市小小影響都沒有。這種表現,就真的是以昨天的我打倒今天的我。我旁敲側擊問一個評論員,答案是,那些人買了樓,所以,就認為不會加息,就算加息都會很輕微,樓價會繼續上升,同時,話我轉軚,說樓價下跌,以今日的我打倒昨日的我,來分散其他人的注意力。其實,誰以今日的我打倒昨日的我,大家心中應該有一個答案。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
2. 引刀一快 2015-08-03 09:17:46
任何評論都一定係与時並進,環境條件變化自然評論亦變化,唔通海嘯嚟緊仲叫人棟篤企喺沙灘咩。
3. 路過 2015-08-03 09:38:43
不要再昇了, 嚇死人啦
4. 黃加× 2015-08-03 09:55:35
小弟有些小生意接觸到有關地產。 近期旅客下跌,有好些賓館做唔住, 放出來招頂。 可做劏房。

呢個情況係上半年係未有過出現。

點解賓館做唔住? 點解賓館當劏房run, 有利可圖,業主自己都唔做要頂出來?  

本人無意唱淡唱好, 反而想佢跌入多間3房。 因為覺得政府自己都劏細, 將來3房單位反而更有升值潛力。

支持博士論點。 宏觀經濟唔好, 樓市一支獨秀, 著實值得思考。
5. 引刀一快 2015-08-03 10:26:25
唱好唱淡係一回事,睇好睇淡係另一囬事。

大陸唔好咗好耐,今年先喺呢邊浮面多多少少係受香港人心態影響,將情况某程度上掩埋咗。

6. 打工仔 Andy 2015-08-03 10:33:47
以住, 投资界名人財子, 多數租樓住及只會叫人買股票, 利益所在, 好難有合理分析! 
7. 打工仔 Andy 2015-08-03 10:33:47