地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:16456    回應:4
文亮言
做公共建設,偷工減料是最愚蠢的事
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年2月2日

  很多做過家居裝修的人會發覺,當日做大廈翻新工程的承建商,無論口碑幾好,但如果搵他們做家居裝修,一定會一肚氣,很多人不明白當中原因,承建商做大廈翻新工程,如果做得不好,要面對全幢大廈的業主,所以,一般來說,承建商都不敢偷工減料,但做個別單位就不同,就算偷工減料亦未必會被發覺,就算被發覺亦只需要面對單一業主,很容易應付,這是一條潛規則,但港鐡高層好似唔知道有這條潛規則,容許承建商自把自為,現在面對議員質詢的港鐵高層,承建商就肥肥白白,咁蠢的人做管理,我都無話可說。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 太上忘情 2019-02-02 10:46:30
沙中線出事和八萬五時期的短樁事件情況相近,當沙中線受到遺跡停工,卻又要如期開通,這根本是不可能任務,當中一定會有人鋌而走險走捷徑。
2. 十一哥 2019-02-02 11:29:54
架牀叠屋…人…財…多、座得越高嘅…衹諗要威得嚟…又唔洗點做…衰咗唔使上身仲可以做判官、由意念開始就外判揾顧問、工程/律政同一模式…做官就立於冇鑊之地、社會專業界別就財源滾滾、問一下…咁大正苦機器…高官專業學歷要嚟托 ?
3. 真真薯片 2019-02-02 16:33:43
係正苦同大企業裡面,上層只識領功,有鑊就齊齊卸,扮睇唔到,係打工潛規則

冇文件,同上面講,唔覆,下面咪唯有冇文件照開工囉。係歐美,上面唔簽文件,下面真係會停工,係香港,下面最緊要有糧出,點敢得罪上大人?況且阿屎坑講佢話ok就ok嘛
4. LC1 2019-02-03 06:40:22
大陸既傳媒係由官控制,所以佢話得,就真係得,香港受左E 個官威無敵既文化之餘,又唔能夠去嵼除傳媒,咪搞成噤囉,想當初班友唔簽名,肯定係遇到問題,而後面實有D 原因令佢地唔爆得響口,壓力好,利益好,CY破壞左香港同大陸最大既分別,以權力黎証明人定勝法,正所謂學好幾年學壞幾日,想返轉頭都難。