地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:29529    回應:21
文亮言
誰是新特首(6)換馬,抑或唔換馬
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年11月2日

  有自認了解特首選舉內情的人同我講,中央政府非常關注香港特首選舉情況,現任特首有機會會有九名挑戰者,令到參選人數多達十人,習主席都覺得很奇怪,美國如此大國,都只不過是兩個人選,香港彈丸之地,點解會咁多人爭,其實,香港是一個橋頭堡,中西文化交融之處,兵家必爭之地,並不是選總統那麼簡單。

  聞說,有人問習主席,香港特首競選在即,有沒有指示,是否需要叫香港財政司去馬,抑或叫CY下馬,習主席回覆話,敵不動,我不動,先要睇下美國總統大選,希拉里是否會墮馬,才決定換馬,抑或唔換馬,因為,希拉里上任,一定會繼續美國的亞洲擴張政策,香港是一個橋頭堡,就算香港人唔鍾意,都一定會搵一個夠硬淨的人做特首,反之,如果特朗普當選,美國就算唔實行本土主義,但最低限度唔會擴張,就可以搵一個比較溫和的人做特首,要等待美國總統大選塵埃落定,才決定誰人可以入閘仍未遲,香港那些有心競選的人尚未表態,中央點解要表態,只不過還有幾日,叫香港人耐心等候,很快就知道會不會換馬。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 無奈 2016-11-02 09:57:51
博士也許會有一篇文章題為『曬馬,抑或唔曬馬』,時間應該就是在中央向有意或無意角逐釋者出信號之時。
2. 占士 2016-11-02 10:49:51

習大大真高明!我們就等等看美國大選的結果,再看香港這邊的好戲吧!

5. 井 2016-11-02 11:01:14

內地女衝紅燈過馬路 捱的士撞飛


 一輛市區的士,凌晨2時許,沿旺角彌敦道快線往油麻地方向行駛,途至亞皆老街交界,一名姓黃(48歲)內地女子突然從左邊橫過馬路,姓蔡(55歲)的士司機收掣不及將她撞飛數米墮地,頭部及胸口受傷,的士擋風玻璃爆裂,途人目睹代為報案。

8. 阿Q 2016-11-02 11:27:25
習大大於2007年至2012年,擔任中共中央港澳工作協調小組組長五年,晨早擺囇陣。
9. 引刀一快 2016-11-02 11:31:22
哈哈哈,無奈兄有見。
10. 阿Q 2016-11-02 11:35:29
不過估唔到美國自己走火入魔,習大大要等等佢。
11. 阿Q 2016-11-02 12:06:11
其實我最期待喺習大大VS安倍晉三,上年習大大同佢握手時,睇得出習大大好憎佢。
我每次見到安倍坐上寫住731戰機張相,我就火。習大大加油,攪掂香港後就快d對付佢。
13. aa- 2016-11-02 15:08:50

  Internal conflict or external conflict?

Both黄尸 and Central Gov. consider as an external conflict.

大律師公會 stand by 黄尸

The are no way to  solve  this conflict now,  and  at the end, Central Gov. will win.


14. 井 2016-11-02 15:22:31
反對就係黃,垃圾邏輯
15. 井 2016-11-02 15:48:02
1 本會就全國人大常委會可能即將就立法會議員宣誓事件作出釋法的報導,表 
示深切關注,並認為全國人大常委會如執意在此階段主動作出釋法,將對香 
港特別行政區的獨立司法權和終審權帶來極大的衝擊,亦會嚴重削弱港人以 
至國際間對「一國兩制、港人治港、高度自治」的信心,實為百害而無一利 
。 
2 就梁、游二人宣誓事件,律政司等已主動提出司法覆核和呈請,並獲得法庭 
批出司法覆核申請許可及排期於明天及後天按法定程序處理該兩宗案件。有 
關宣誓是否合法,和立法會主席裁決權等問題,均應留待特區法院在本地司 
法制度內處理,以讓法庭就所要求的宣告和命令作出公正的判決。 

3 本會強烈籲請全國人大常委會以最克制的態度,處理當前極為敏感並具關鍵 
性的事件。 

香港大律師公會 
2016 年 11 月 2 日
16. Tony lam 2016-11-02 15:58:40
模底都唱到係罪名、特首如果 : 溫和/面面俱圓/順得人/就一定會幹犯咗私相受授、枱底揸手以權謀私、條條係罪、阿爺就係要個寡人做香江#one。

香港係當代Casablanca、通街007二五仔、以前怕投資者唔來、但今時唔同往日、係投資者怕阿爺唔比佢來、阿爺費事映低自己同你玩小學雞、隨時可以乾脆收反民皮、

睇到劉小妹今日幾乖、倆儍而家肯定晾住揼、自己知乜料、點可能揾番份咁薪高糧準慨筍Job、睇住佢班老同出糧、幫手交下戲拉拉扯扯就可以、有冇人咁note 7  同佢倆儍共進退/分D糧佢使 ?  唉!後生真係好易比D老海鮮擺上枱、死咗都唔知乜事 !
17. 浪子心聲 2016-11-02 16:10:31
今天湯博士這編文,可稱為「美國總統香港特首換馬論」,有新意,而又有一定的說服力。

但我依然認為中央早就有換馬的意思,問題是如何換馬比較平穩和誰是最合適的新馬。

要硬淨,我相信換「葉劉」上馬,總好過CY,雖然葉劉政界朋友都不多,但敵人總比CY少好多,在誠