地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:27626    回應:23
文亮言
向李國寶及180位員工致敬
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年6月6日

  東亞銀行突然請180位員工離職,我事前已經收到消息,但始終是半信半疑,銀行大量裁員不是新聞,因為銀行生意轉弱,合資格借錢的人愈來愈少,否則,就唔需要低息搶客,但由東亞銀行出手的確有點意外,話晒李家同政府關係相當密切,李國寶先生大可以等其他銀行出手後才跟隨,唔需要做身先士卒,我想李先生意思是要政府積極面對,經濟情況正在轉壞,官員們唔好再生活在象牙寶塔之內,不知民間疾苦,大幅加薪之餘又什麼也不用問責,連鞠躬道歉的官員一樣可以享受5%加薪,問責制不但是名存實亡,甚至名也不存。

  政府不用作出反擊,自然有人會代政府出手,署理銀行公會主席立刻話銀行體系健全,負資產數目偏低,應該不會再出現裁員潮,署理主席的說話不但令李國寶的心機白費,而且暗示裁員是因為東亞經營不善,而非受政府政策所影響,署理主席又何需急於發言,何不先了解事情真相,如果一兩個星期內又有幾間銀行裁員,主席又何以面對其他人質問,而負資產數目正在急升,在去年第四季只得95宗,今年首季急升至1,432宗,我估計,到九月底有機會突破一萬宗,而且,這些負資產數字只是計算銀行職員以及按揭保險公司的個案,坊間的數字將會多很多,主席話負資產數字偏低,代表她不懂得香港物業市場,但我仍然相信,在經濟轉壞,將會有更多銀行職員被離職。

  180位東亞員工被迫離開工作崗位,除了離職條件不錯之外,他們亦知道,銀行生意的確銳減,根本很難繼續聘用他們,所以,在離職時沒有口出惡言,裁員並不是銀行業獨有,政府如果再不提出一些挽救經濟方案,在未來一年,失業率將會急劇上升,創科及一帶一路暫時是救不了香港,大家要準備自救。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 打工仔 Andy 2016-06-06 09:03:08
裁員會陸續有來! 希望我估錯!
2. 望東樓 2016-06-06 09:44:53
其實裁員,凍結人頭係銀行都做緊。不過只係高調定低調去做嘅問題,點做都計過晒數。
4. 全是政府責任? 2016-06-06 10:27:02
誰阻住政府施政?FB4A
5. 真真薯片 2016-06-06 10:37:58
所以政府咪加公務員人工用黎托市囉
6. 無聊人 2016-06-06 10:40:19
東亞裁員係遲早既事,原因同經濟唔係好大關係,主要係好多內部管治問題,其它幾間大銀行都話不但唔會裁員仲會睇時機增加人手,所以好明顯東亞裁員只係個別事件. 
7. Koichi Fuyumi 2016-06-06 11:23:04
To 6/F: 其實大部分銀行都減緊人手...

一家超大型本地銀行已經開始了Delayering...

另外某香港大型銀行已經叫員工交JD... 交完JD 下一步是什麼應該是呼之欲出啦...
8. 蕭峰 2016-06-06 11:48:16
年初外資投行話裁員,其實年年唔裁員都有唔少自然流失,宣布裁員,就等於做個姿態,真正收到大信封的人,少之又少。但唔做野,股東唔制,覺得你冇減成本。