地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:25914    回應:17
文亮言
小陽春與陽春麵
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月18日

  有物業代理質疑我話今年唔會有小陽春,應該是錯的,最近二手樓成交量不俗,勉強都可以講是小陽春,我話成交價如何,大多數都是低於市價成交,低一成甚至多過一成比比皆是,成交量多對於物業代理來說,的確是小陽春,但對於業主來說,並不是小陽春,物業代理問,究竟係乜春,老實說,我都唔知道,老樓話係假陽春,我覺得都幾貼切。

  我走去上海飯店食麵,見到最便宜的麵叫陽春麵,我問夥記點解叫陽春麵,有什麼配料,夥記話,陽春麵即是光脫脫麵,什麼配料也沒有,碗內個麵好似個太陽,所以就叫陽春麵。夥記咁講我就明白點解物業代理話現在是小陽春,因為現在賣樓的人在賣樓,還清所有銀行或者財務公司債務之後,大多數是光脫脫,唔需要贖身已經是好好彩,或者,可以夠食碗陽春麵,所以,用小陽春來形容現在樓市亦頗為正確。我問夥計有冇假陽春麵,佢話有,順手俾碗湯我。

  有物業代理話,先有量,後有價,所以,成交量增加都可以說是小陽春,用假陽春來形容似乎太過份,物業代理千祈唔好嬲,我絕對同意樓價唔好但有成交量都是小陽春,雖然只得半個,總好過價量都冇,其實,成交量增加代表市場上仍然有足夠購買力,只不過價錢未能為此向上,大家亦不要奢望今年樓價會上升,如果跌少過一成都當贏,打算買樓的人其實是有很多選擇,大量新盤供應不在話下,銀主劈價盤熱潮剛剛開始,在市場慢慢搵,鋤下價,一定可以買到心頭好,不過,一定要有一個心理準備,買樓之後樓價會繼續下跌,這亦是正常,試問有幾多人可以在物業市場撈底,唔好要求咁高,不如想下現在買樓已經比去年慳了兩成,心情就會靚很多,在個人心理上,亦可以說是小陽春。