地產博客 > 弼尖言論 返回
瀏覽人次:18034    回應:38
弼尖言論
買上蓋新盤有如50倍PE買小米
 
王弼
專業投資者
香港奧國經濟學院院長
易方資本首席經濟師
2019年1月3日

  各位樓市塔利班您們好,新年快樂!

  王弼沒有別的意思,大家不要太過敏感,快樂,英語happy、joy,不是plunge、plummet、或free fall,雖然最近樓市真的快落,據說買家一埋檯就狠劈25%,我知樓市塔利班久經風浪,一定不會被嚇倒。而且,你們手持都是賺錢貨,利潤甚豐,跌25%,就當協助無殼蝸牛上車吧。

  有人可能會問,王弼消失咁耐不講樓市,突然蒲頭,攞景乎?非也。確實我想投稿多時,但自認無料,樓市周期極長,很難仿效湯博士的高產量。另一邊廂,股票非常精彩,大家有留意我的明報專欄,也知我忙著救國沽空美股,執筆之時,蘋果又傳出噩耗,調低收入預測,收市後急跌8%,說不定美股再給我們這批愛國空軍沽下去,侵叔腳軟即時割地賠款兼放華為太子女孟晚舟,並邀請她進入蘋果董事局救亡呢!

  自2015年我首次在地產資訊網執筆開始,對於港樓,我只有一個訊息,成也祖國,敗也祖國,只要大陸經濟穩步增長,什麼加息、股票跌、美金強、辣招、填海不填海、剛需或軟需等因素都不足以威脅港樓。今次港樓快落,又是跟2016年的理由一樣,大陸經濟唔掂,不過不像2016年那一次,那時美國總統是奧巴馬,律師仔,對著習總瞻前顧後,不像癲佬演員侵叔夠薑發動經濟冷戰,令中央在2017年有時間回一回氣,港樓才有能力反彈。今次,真是要靠我們這些愛國空軍沽爆美股,才有些微機會(我強調,機會低過香港可以普選特首)令侵叔棄械投降,挽救祖國經濟以至香港樓價。所以我說,王弼一向跟樓市塔利班同坐一條船,大家別好心當賊扮!

  另外,我一向睇淡納米樓,遠離市區的當然更衰,這一點也從未改變。有末日博士說香港樓市會跌7成,我的回應是整體樓市跌7成應該不會,大家都知我偏好港島樓,港島樓過去幾年升幅遠遠跑輸新市鎮盤,調整起來,當然相對溫和。最重要的一點,是新市鎮的地鐵上蓋新盤泡沫爆破,為何說上蓋新盤是泡沫呢?因為這些新盤,最初都是以交通方便,搭港鐵到市區都是20-30分鐘作招徠,地產界力吹這些樓盤比住市區更方便。但事實上,有坐港鐵的人都有經驗,現在繁忙時間坐港鐵,已經不像我做中學生的年代,到月台可以立刻上車,在金鐘或大圍等轉車大站,要等4-5班車才可以塞進車廂。況且港鐵頻頻壞車,服務每況愈下,這是結構性的問題,不是換幾個管理層就可以改善,因為問題早在設計增加支線的時候已經埋下。現在港鐵繁忙時段班次頻密到1分鐘一班,班次不能再增加之餘(但支線仍在增加),是整個鐵路系統已經過度負荷,難怪壞車的情況越見頻密。所以,當時以市區價買入「山旮旯」新盤的業主,就像以50倍PE買入小米(1810)的投資者一樣,買貴了許多,水瓜打狗,唔見一截。如果是納米盤,再加不是正正上蓋,折讓會更大。納米、山旮旯、非上蓋新盤,三大惡劣條件連成一線,再遇大陸經濟下滑,構成完美風暴,劏場也可以跌9成,這些樓盤跌7成,一點也不出奇。至於市區二手樓,我相信2019年從歷史高位調整3-4成的可能性存在。所以對於樓市調整7成的最熊預測,yes and no 是也。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 有見地 2019-01-03 18:51:46
跌到你唔信,再跌到你迷信,跟著發展商提供免首期,免供款,任住,送埋管理費、送埋所有家俬,只要你肯住。
2. 有見地 2019-01-03 18:51:46
跌到你唔信,再跌到你迷信,跟著發展商提供免首期,免供款,任住,送埋管理費、送埋所有家俬,只要你肯住。
3. 望東樓 2019-01-03 21:55:13
唔驚、唔驚、唔驚,最壞情況揸佢一、三、五十年實返嚟,有買貴無買錯。
4. 引刀一快 2019-01-04 05:11:05
王弼兄

廣州嘅三號線本來都係有同一問題,上落班時段令人畏懼,不過廣州地鐵一直蜘蛛網式發展,慢慢就會緩解,唔知香港得唔得呢?
5. 引刀一快 2019-01-04 05:19:24
東樓兄

呢鋪就唔同意你講法,一、三、五十年實返嚟係冇多少意義,十年返嚟就唔怕,不過三十年後,中港仲有冇關卡都唔知,果邊係一半至十分一價錢咋。
6. 望東樓 2019-01-04 08:22:35
小刀,最近班硬好潛晒水,可能北海道大風雪搞到遲咗返嚟撐場,所以唯有再幫佢哋客串返一次。
有同事自稱佢由上水要粒半鐘先返到公司(紅磡轉車),希望沙中線完工幫到佢。
不過小弟相信長遠嚟講會係home office主導(細佬舊公司十多年前已經玩remote desktop),非必要係唔會返間所為公司嘅,而且根本就無一張閣下專有嘅寫字檯。
7. To 6 2019-01-04 08:37:40
樓哥, office 的確係好多餘, 如果講遠少少, 九龍灣外圍有大量吉貨, 事實是, 根本冇咁多的所謂商業活動, 也不一定要咁遠水路為左去上班進行所謂賺錢的活動。
8. 自我陶醉 2019-01-04 09:16:23
東樓兄,

LYC上幾個月先出團,佢話自己都襯低入咗市上火星,由於暫時未知仲有幾多光年先到站 。同車嗰啲都應該冇咁快返到來啊! 哈哈哈!


9. 真真薯片 2019-01-04 09:34:02