地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:28983    回應:34
資深會員專欄
收租佬記趣(十四) 有買對無買錯
 
打工仔 Andy
2016年8月7日
當有一個地方一個城市, 佢每年只有三幾個月有機會睇見陽光, 其如時間就是下雨, 冬天有七個月會下雪, 每年見雨見雪多過見太陽, 如此的天氣會生活得暢快嗎 ? 你會在這個城市置業嗎 ? 

我地生活係香港的確幸福, 人口集中生活自由, 失業率又極低, 香港係福地人人都知, 其實全世界都知, 所以有咁多外資投資香港, 試想想, 全球有咁多人對呢個福地咁有興趣, 咁有信心, 相反, 自已 土生土長卻無信心買樓 ! 

香港地買樓從來不易, 樓價幾時都有人話貴, 又有人會話, 供樓咪即係為銀行打工! 租樓住咪得囉, 當中總有各種理由唔買樓, 安居樂業, 無安居又如何樂業?  

經過早前由人仔下跌, 斷而引發投資市場不穩, 股市又下跌, 一時間對樓市嘅信心都失去, 或者係聽得專家講得多, 唔跌三成都唔買! 老實講, 小弟早排肆出揾盤, 只要開價合理我都會還價, 可惜未能成功, 總是被出手比我高的買家搶去! 係被人家搶買了 ! 
現在樓市已回升, 部份屋苑因拍地拍得好而紛紛封盤! 

英國脱歐, 另環球央行繼續放水, 
估計低息環境會仲有一段時間, 如果是要自住, 正所謂唔買都要租, 真係要想想是否盡快上車! 
香港係福地, 能夠係福地置業是福氣! 只要有信心有又能力,
有買對, 無買錯! 

寫在莫斯科一個晚上