主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 27379    回應 : 34
資深會員專欄
收租佬記趣(十四) 有買對無買錯
 
打工仔 Andy
2016年8月7日
當有一個地方一個城市, 佢每年只有三幾個月有機會睇見陽光, 其如時間就是下雨, 冬天有七個月會下雪, 每年見雨見雪多過見太陽, 如此的天氣會生活得暢快嗎 ? 你會在這個城市置業嗎 ? 

我地生活係香港的確幸福, 人口集中生活自由, 失業率又極低, 香港係福地人人都知, 其實全世界都知, 所以有咁多外資投資香港, 試想想, 全球有咁多人對呢個福地咁有興趣, 咁有信心, 相反, 自已 土生土長卻無信心買樓 ! 

香港地買樓從來不易, 樓價幾時都有人話貴, 又有人會話, 供樓咪即係為銀行打工! 租樓住咪得囉, 當中總有各種理由唔買樓, 安居樂業, 無安居又如何樂業?  

經過早前由人仔下跌, 斷而引發投資市場不穩, 股市又下跌, 一時間對樓市嘅信心都失去, 或者係聽得專家講得多, 唔跌三成都唔買! 老實講, 小弟早排肆出揾盤, 只要開價合理我都會還價, 可惜未能成功, 總是被出手比我高的買家搶去! 係被人家搶買了 ! 
現在樓市已回升, 部份屋苑因拍地拍得好而紛紛封盤! 

英國脱歐, 另環球央行繼續放水, 
估計低息環境會仲有一段時間, 如果是要自住, 正所謂唔買都要租, 真係要想想是否盡快上車! 
香港係福地, 能夠係福地置業是福氣! 只要有信心有又能力,
有買對, 無買錯! 

寫在莫斯科一個晚上


 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
1. Ak toronto 2016-08-07 05:56:29
 香港怎麼會是一塊福地, 地方又熱又細又多人 食物食水又有問題 又不是全民免費醫療又沒有全民退保 樓價又超級貴, 政治又不穩 最緊要是人的質素每況愈下 香港根本和地獄無異。 我想筆者說的地方是冰島或芬蘭 我都去過 人哋就真的是福地。
2. Sugar 2016-08-07 06:57:26

Sofa ^^

Vodka with ice for me ........cheers !


3. 無奈 2016-08-07 07:14:38
原來真是同一天空下有不同氣候。哈哈。

在『莫斯科郊外的晚上』?
4. 蕭峰 2016-08-07 10:26:56
打工兄,

雖然目前價位已經回穩,但如果勤力搵盤,仍然是有機會搵到心儀單位,而且價位較去年高峰期仍有約10%的折讓,繼續繼續💪💪

5. 蕭峰 2016-08-07 10:51:45



先给大家看一个数据,这是2006年以来每年年初的人民币广义货币供应量。


以下来源:路财主