地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:30751    回應:38
資深會員專欄
專業機構投資者(三)致亞視員工的信
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2016年3月7日
致各位亞視員工:

近年,亞視嘅變遷,令到各位員工,不知何去何從。我同好多香港人一樣,心底裡都支持亞視,對大家能夠為呢間電視台,堅持到今時今日,非常欣賞。不過,正如湯博士話,支持還支持,現實喺,如果每日,要睇兩粒鐘亞視呢,又似乎唔太願意噃!

我諗咗好耐,究竟有乜嘢,比起睇亞視,更有效咁表示,我對各位嘅支持?結果,我寫咗呢封信,希望,以一顆明燈,為大家照出個方向。呢封信,喺唔會寄出,只會 PO 响地產網嘅專欄度,對我嚟講,已經喺最高調。你地見唔見得到,就要隨緣啦!

或者,有人會問,支持亞視,點解要寫俾員工,而唔喺寫俾老闆?乜唔喺應該叫亞視嘅老細,唔好咁孤寒,放多啲水咩?錢,唔喺萬能,但無錢,就萬萬不能嘛!

其實今日,亞視嘅問題,已經唔再响錢度。我相信,你地個老細,响有需要嘅時候,就會放水,不過,只喺應付需要,唔會俾多。

司榮彬嘅角色

首先,我想講下,將呢封信,歸入專業機構投資者系列嘅原因。第一篇,我話,唔好對「專業」呢味嘢,太認真,要建立自己嘅一套「投資理念」,而機構投資,喺一盤生意。第二篇,我就提到,生意人,一定要清楚知道,自己賺嘅錢,點樣嚟,俾嘅成本,去咗邊;而最重要,喺清楚自己,响市場裡面,擔當乜嘢角色。

咁究竟,呢個最新嘅亞視投資者,懷乜嘢理念,喺乜嘢角色?

最近,有朋友話,呢個司榮彬,叫人做埋呢個月,只肯出呢個月糧,又唔俾人地响呢個月內,追番之前嘅欠薪,咁 CHEAP 嘅,做乜鬼人老細?我靜咗一靜,跟住反問對方,司榮彬,喺一個內地人,咁點解,冇香港人,肯擔當呢個角色?家陣,喺邊個 CHEAP 啲?

亞視嘅真正價值

廣義嘅投資,唔一定要為咗錢。買入亞視,喺通過一間,名為「中國文化傳媒」嘅公司。試問,一間冇咗個牌嘅電視台,仲有乜嘢前途?仲有乜嘢盈利能力?買嚟做乜?唔通亞視,就只剩番,好似湯博士話齋,用嚟承托對手嘅價值?

咁,亞視嘅價值,响邊度

我認為,司榮彬買亞視,喺因為睇到亞視嘅價值。亞洲電視,喺香港第一間電視台,俾到香港人,無數集體回憶嘅電視台,佢代表咗,香港六十年嘅傳媒文化,而香港嘅文化,亦喺中國文化嘅一部份,有珍貴嘅歷史價值。「中國文化傳媒」呢個名稱,已經喺最大嘅啟示。

但諷刺嘅喺,香港人,對自己嘅價值,不以為然;反而一個內地人,就好珍惜。

或者,大家可以將司榮彬,睇成一個,中國文化嘅收藏家。佢喺一個內地人,珍惜亞視嘅歷史價值。但要留意,佢對亞視,喺冇歷史責任。所以,佢只能夠用最有限嘅資源,令亞視得以運作到最後一日,可以做嘅,就只得咁多。亞視嘅歷史責任,喺响香港人度,响各位亞視嘅員工度,呢樣嘢,唔好要一個內地人,教你地點做。

睇到呢度,大家應該明白,呢封信嘅對象,點解喺亞視嘅員工,而唔喺亞視嘅老細。

泡沫與螢嘅啟示

幾日前,長河兄一句:在這三月的雨後,就令我諗起《Shirohae 雨後南風》呢首,嚟自火影忍者《六尾發動之章》嘅配曲。唔知有幾多人明白,點解我會,贈呢首曲俾亞視

話說,泡沫(ウタカタ),喺六尾犀犬(ろくび さいけん)嘅人柱力。後來邂逅螢(ホタル),幾經波折之後,決定同螢遠走高飛。可惜到最後一刻,始終逃唔過被追殺嘅命運,臨死前吹出一口泡沫,帶住叫螢繼續生存嘅訊息,幻化成千萬泡沫,最後到達懷著歡欣、盼望,等待緊佢嘅螢手裡。

有啲嘢,喺冇辦法挽回,但既然已經走到呢一步,就好似泡沫咁,最後一口氣,都要為愛自己嘅人,作個交代。亞視距離從頻道消失嘅日子,剩番唔夠一個月。作為亞視嘅員工,當然可以一如既往,重複又重複,播番啲舊嘢,無聲無色,藉藉無名咁,直到最後一日,甚至過埋最後果日,都冇人會注意,冇人會關心,亦冇人會記得。但與其喺咁,點解唔用埋最後呢一口氣,做番啲有意義嘅事?或者,搞一系列告別特輯,臨別之前,向大眾、向世界,展示亞視嘅價值,展示香港人嘅價值。160 個撐到最後嘅員工,响頻道變黑之前一刻,同大家道別,為亞視,為香港,為歷史,作個完滿嘅交代。

死,有輕於鴻毛,重於泰山。

各位亞視嘅員工,你地想名留青史,將自己刻上,香港歷史嘅里程碑上面,定喺選擇,屈屈而終?

香港人嘅迷失.亞視嘅迷失

香港正值多事之秋,好多香港人,感到迷失,開始忘記,自己個價值响邊度。以前,冇錢,就冇書讀,廉租屋,冇電梯兼幾戶一廁,但大家反而會更加努力,肯先去付出,不問成果;買樓,點會計乜嘢唔飲唔食幾多年?當時富有嘅人,喺窮人嘅目標。今日呢?公屋設施比美私樓,十幾年免費教育,消耗幾多社會資源?但年青人,上唔到位,就認定喺社會嘅錯,不惜走歪,支持暴力;而富有嘅人,就成為窮人嘅敵人。

貧富,從來都喺咁懸殊;深層次矛盾,唔喺靠無止境去滿足,就可以解決。正如,再放多幾千萬,或者幾億水,亞視嘅價值,都唔會改變。只要你地,睇穿呢個道理,就會明白,你地老細,究竟諗緊啲乜。

真正嘅亞視投資者

所以,亞視嘅最大投資者,唔喺司榮彬。你地 160 位,先至喺亞視,最大嘅投資者,而你地對亞視嘅投資,唔喺用錢可以衡量。呢段期間,大家可能覺得迷茫,不知何去何從,但我認為,你地喺最幸福嘅一群。全香港,七百幾萬人裡面,就只得你地 160 位,呢個機會,一生人裡面,好難再有下次。而好多時,成功嘅投資,就喺把握一個,千載難逢嘅機會。

我話,一個專業嘅投資者,最重要喺,清楚自己嘅角色。老細,可以換,但你地响亞視嘅角色,喺冇其他人,可以取代;而亞視响香港嘅角色,亦冇其他電視台,可以取代。各位能否成為,一個專業嘅亞視投資者,定只喺,一個失敗嘅投資者,就取決於,你地能否了解自己嘅角色,發揮自己嘅角色。

明燈.答案

响地產網發言,已經有兩年半。有網友批評我,講嘢似是而非,佢地會問:咁即喺點?升定跌?入定喺沽?我只能夠話,我寫嘢,從來俾唔到大家答案,因為我認為,答案,每個人都唔一樣。一顆明燈,比任何具體嘅答案,更重要,更珍貴。

我希望各位,用最後呢一口氣,話俾香港人知,真正嘅價值,究竟喺乜嘢,大家應該珍惜嘅,又喺啲乜嘢。唔好問我,咁即喺點?你地,先至喺專業。

 對香港,充滿感情嘅 .....

珍惜香港

 火影忍者:Shirohae 雨後南風