主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 30524    回應 : 43
資深會員專欄
收租佬記趣 (十一) 唔買都要租
 
打工仔
2016年1月11日

根據統計處數字顯示, 本港去年男女達適婚年齡但仍未「拉埋天窗」介乎三十至三十九歲仍未結婚的獨男有十九萬一千五百人;同一年齡層的適婚獨女則有十六萬六千三百人。

單睇這個數字,簡單推測一下, 即使打個五折都有十幾萬個家庭嘅單位需求! 這裡不討論購買房屋之因素, 正是唔買都要租。
80,90後年青人或者計劃結婚的人士, 如何選擇一個理想的租盤呢這篇文章會同大家一起探討一下選擇優質租盤的方法, 要注意嘅事項等等。

有人會話租屋好簡單, 有錢就得啦! 當然係, 只要有錢交租已經完成咗租客嘅責任!
但是否找一個較市值租金平的單位, 就係好盤筍盤呢?

你會問, 買樓就話講筍盤, 乜租樓都有筍盤無錯, 我想講係出租單位嘅質素, 包括内部裝修, 家居設備及管理等等。
其實單位質素與單位業主取態都好有關係, 有些收租業主在放租單位前, 會將間屋執翻靚仔先放租, 也有業主不會搞好就放租, 當然這類單位租金可能會平一點, 所以大家要留意呀!

作為租客, 如果見到靚仔嘅租盤, 就算要比多少少租金都係直得, 正所謂一分錢一分貨!  試想想, 如果個業主重視出租單位嘅質素, 我相信承租後如有問題, 這類業主都會快速地處理的, 對嗎?

當租約完結時,如果想繼續租住, 原本單位續租是最好的選擇, 如果單位沒有問題, 就可以省回額外的佣金支出及搬屋所帶來的煩腦!

只要留意以下幾點因素, 就會租得安心, 住得開心!
1.不是租金平就好, 而是單位質素更重要。
2.單位内部保養及有否經過翻新。
3.承租單位所附帶的設備。
4.樓宇管理質素, 例如: 清潔及保安。
5.是否容易聯絡單位業主。

區區都有好盤, 而好多時租客會選擇就近家人的租盤, 一來方便照顧, 二來反正只是租樓, 地段未必最重要, 當然, 特意找好學校網的就例外!

一個有質素嘅租盤, 除咗住得舒適, 仲會有好多喜事! 小弟所出租嘅單位差不多都有過 BB 出世呀! 真係開心! 哈哈哈!

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見