地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:24528    回應:14
資深會員專欄
專業機構投資者(一)所謂專業
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2015年12月31日
網主宴客之後,大家都紛紛體現承諾,响呢個月之內,至少各寫一篇專欄文章。最後 Sugar 姐都出咗文,即喺已經齊全。我話過,或許會出「十四篇後感」嘅續寫,但考慮到,再玩多次炒埋一碟,似乎唔太恰當,咁就不如認真啲,開個 TOPIC。不過,為表對各位嘅敬意,我會以十四篇之後,先至出文嘅網友文章,引入主題。

收租佬嘅「專業」

咁就由 Sugar 姐嘅精彩故事講起啦!話說,租客遲咗十日都未交租,收租婆先至打電話去追,而且仲唔止一次喺咁。我覺得呢位收租婆,太好人,標準租約訂明,租客必須响應繳之日嘅七日之內交租。遲成十日至追,人地唔會多謝妳,只會覺得妳冇所謂,可以再拖,久而久之,就演變成拖租嘅習慣,次次要追,好麻煩。

記得我有個租客,一向準時交租,但有次就遲過七日。我第八日就 SEND 咗個 EMAIL 俾佢,再加一個電話,發出義正詞嚴嘅警告,話準時交租,喺租客質素嘅重要指標,再有下次嘅話,我可以即時終止租約。結果佢道歉之餘,仲即日安排過數,之後咁多年,佢都喺响應繳之日,或之後最快嘅工作天交租。除咗有次,佢遲咗五日,雖然仲喺七日之內,但佢都 EMAIL 我解釋。你底線清晰,人地反而會尊重你,作為收租佬,秉承合約精神,喺好重要。或者,呢啲就喺,收租佬嘅「專業」吧?

其實收租佬,冇話專業唔專業嘅!尤其喺住宅收租佬,好多都唔喺生意人,收租亦只不過作為儲錢嘅副業。但商用物業嘅投資者就唔同,好似 CD ROM 買車位,都要同 MORTGAGE LINK 比較一下,而占士兄呢,每件物業都要去計 ROI,真喺幾專業。不過,如果投資物業,超越咗儲錢退休嘅規模,成為正業嘅話,咁就算喺住宅收租佬,都唔可以唔專業。而呢種專業,亦唔單止喺我上段講嘅合約精神咁簡單,而喺响操作上,要好似自醉兄咁,有策略,同適合自身情況嘅一套投資法。雖然自醉兄果一系列文字式 IF、THEN 流程,專業到連我呢個專業機構投資者,都睇到頭昏,但我相信,好多實戰投資者,可能亦不知不覺咁,運用緊自醉兄提及嘅策略同投資法,坦白講,我都有用緊一啲。能夠將投資行為,有系統咁歸類、分析,總結成一系列流程,自醉兄嘅專業,令人佩服。

更上一層嘅「投資理念」

如果要响投資方面,更上一層,就必須要通過參透宏觀,去建立自己嘅一套「投資理念」。呢味嘢,好概念性,亦好個人化,但對投資行為嘅影響,比任何專業操作更重要,亦喺成敗嘅關鍵。我經常提及,積極正面嘅投資態度,就喺一種投資理念。正如 2011年開始講嘅「硬好」,亦喺一樣,世上任何事物,都有正反兩面,同樣地,物業投資,都有好有壞。硬好,將事物嘅正面,尤其喺世人忽略果部份,抽取並加以善用。就好似,無奈兄嘅魔女篇,提到加息,可以喺「危」,亦可以喺「機」。無論任何環境,都總會有投資機會,問題喺,你搵唔搵得到。要對自己身處嘅地方,堅持硬好嘅信念,先至有機會搵得到,有如大海撈針嘅投資機會。而就算搵唔到,响鍥而不捨嘅過程之中,亦隨時會發掘出新嘅機遇。呢個世界,就喺咁奇妙。

真正嘅「專業」

早前,我响一篇回應裡面話,唔好對「專業」呢味嘢,太認真。好多所謂嘅財演,自命大師,講就天下無敵,但有幾多個,自身同時又喺成功嘅投資者?佢地自己嘅投資規模,又有