地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:32259    回應:47
資深會員專欄
十四篇後感
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2015年12月11日
Ronald 加湯博士發功,呢個專欄,五日之內,就出咗十四篇文章,坦白講,真喺睇到有啲吃力。為咗唔想頻密對 MON,我睇地產網,一向都喺一次過睇,一次過覆。所以好抱歉,我唔可以每篇都回應,就索性出篇文章,一次過回覆大家,希望呢篇炒埋一碟,唔會令 Ronald 覺得我交行貨啦!

見到新抱仔,分享咗自己嘅上一代,如何刻苦儲蓄,成就買樓收租呢個目標,從而帶出資產嘅保值’;另一方面,打工仔嘅收租生涯,就由 2009 年搵筍盤開始,跟住邊做邊學,及體會到收租嘅地區特性。兩者雖然時空有別,但有一個共通點,就喺成為收租佬,一定要好刻苦,同埋對物業呢樣嘢,要好用心。

同打工仔一樣,我買樓收租,都喺由自己住果區開始,而選擇物業方面,亦喺鍾意大型屋苑,同埋發展中嘅地區,例如未有鐵路,但預期會有果啲。不過打工仔講到,村屋呢味嘢,我就唔敢掂啦!所以,逢幾退幾,對我而言,唔太啱用,皆因冇乜劣質,或過時嘅物業可以退。

關於商用物業,我喺冇乜經驗,好高興見到 Oscar 分享民生舖投資,同占士分享辦公室投資。商用物業嘅投資,响選擇物業、租客,以及買賣、放租細節等各方面,同住宅物業好唔同。呢度一向缺乏有關商用物業投資嘅文章,期待兩位多作分享!

至於最震撼呢,莫過於麗娜果篇「趁你病,攞你命」租霸文章啦!我嘅收租生涯,經歷過旺季,亦經歷過金融風暴、沙士嘅淡季。其實,做業主,只要唔好攞到咁盡,最終都會遇到長期租客。如果下下揸到人盡,一過死約就加租,續租又加貼市價,要維修就諸多推搪,結果梗喺成日換租客,咁遇到租霸嘅機會,自然就比較高囉!

做收租佬,當然會有遇到租霸嘅風險。坦白講,收租已經喺最簡單嘅生意,每個物業對一個客,又唔喺要日日對住。做生意,每日都要涉及僱傭、供應商、客戶關係,找數、放數、收數之類,咪仲麻煩?不過,好多收租佬,都唔喺做開生意,未必個個都善於處理呢啲問題,有遇過租霸嘅朋友,不妨分享一下經驗,大家得益。

其實,好多收租佬,為嘅都只喺退休,唔喺要賺乜嘢大錢。所以,歷史長河所言,當然唔喺亂話。只喺呢類物業投資者,未必會好似其他投資者咁,走去算盡自己究竟有幾多回報,究竟有冇蝕價,總之,有穩定租金收入就得。至於將物業視之為投資工具,去同其他金融產品比較,就要等長河兄進一步嘅剖析。不過,我都喺比較有興趣,長河兄响澳洲投資嘅體驗,希望遲下見到相關嘅分享文章啦!

至於,令我最感動嘅,就喺 Jerry 果篇。我自己,同埋好多自己認識嘅收租佬,都喺出身貧窮家庭,未上車之前,個個都覺得買樓喺 MISSION IMPOSSIBLE。路,始終喺由人行出嚟,起跑線唔喺決定一切。原來,我地努力嘅成果,往往喺出人意表,往往同自己之前嘅預計唔同。家陣有啲年青人,未做,就話唔得;未試,就話冇可能;未有既定嘅條件、支援,就判定失敗,唔想費力。所以今日,新一代最要學習嘅,就正正喺,一個不問收穫而付出嘅態度。

講到,最期待呢,應該就喺引刀嘅文章,因為我真喺想睇下,引刀唔鬥咀果陣,正經寫文嘅模樣。果然冇令我失望,帶嚟嘅,喺另一個驚喜。往內地升學,對好多香港人嚟講,喺難得嘅決定,亦喺難得嘅體驗。有啲人,對內地存有誤解、偏見,而我响好多年前,就已經感受到,內地人比港人優越之處。記得九幾年打工果陣,我身處嘅企業,响內地有設廠,而果邊對內地人嘅入職要求,喺要識講廣東話,所以當時我地上大陸工作,唔使識國語。但我上到廠呢,都喺同佢地講國語。有人覺得奇怪,咁方便,點解唔講廣東話?我話,番到內地,梗喺要講國語啦!呢個喺對內地人嘅尊重,亦同時喺對自己、對大家,身為中國人嘅尊重。

當年,見到內地人嘅純樸、努力,佢地嘅學識豐富,只欠視野。依家,人地一日千里,我地香港就停滯不前,甚至倒退。西化,為香港人帶嚟國際視野,但同時,亦令到香港人,失去咗中國人最優秀嘅特質。果種對己、對人嘅謙誠,國家、民族嘅觀念,引申到對家庭嘅認同、血脈承傳嘅重視,响香港嘅新一代度,已經好少見。記得有人問過我,升學番內地好啲,定喺去台灣好啲,我話,唔使諗,一定喺內地啦!

講番香港,Alan 喺一個生意人,經營高消費行業,對近期本地嘅經營環境,當然有貼身體驗。而我自己,亦曾經經營科技產品設計、生產,2000 年創業,2009 年結業,當中經歷經濟嘅好壞,行業嘅盛衰。Alan 話見勢色唔對,停止入貨,避過一劫;我嘅行業呢,產品喺 DESIGN-IN,又要放數,風險幾大,可想而知,而我亦試過見勢色唔對,剎停一個海外大客。生意人,就喺要有呢種觸覺。

其實,今日嘅環境,同我當時比較,真喺小巫見大巫。我面對過沙士,亦面對過行業嘅衰落,喺因為行業整體,已經冇得做,所以我必須結業。其實香港,有好多機會,只要你嘅行業,唔喺夕陽,所謂寒冬,只喺過程。最緊要,就喺能屈能伸,做人一樣,做生意一樣。有啲嘢,風光不再,就要面對現實,唔好強求。就好似零售、旅遊,受惠自由行多年,依家只喺回歸正常,講真,都仲喺比正常好嘅,喺唔喺?本地消費,依然強勁,香港人,仲喺好捨得洗錢,只不過,家陣嘅利潤,已經大不如前囉!

我認識嘅生意人當中,有兩位經營高價舊品,收舊嘢,賣俾內地人,利潤頗高。其中一位,之前搬咗去租較旺嘅舖位,依家生意冇咁好,又搬番轉頭。其實,賣舊嘢,本來就唔應該租咁貴嘅舖啦!另外一位,最近關門大吉,轉營網上賣,家陣喺咁襯平入貨,儲定將來再出擊。總之,都喺果句,只要你嘅行業,唔喺夕陽,點會冇得做。

至於商舖投資者,坦白講,呢十幾年零售業嘅增長,幾乎俾佢地食哂。今日嘅環境,就算賺少啲,減下租,圍起上嚟都已經賺突。就睇湯博士,同攞到米芝蓮嘅小店續租,租金都冇加;另一位業主,就大幅加租 120%,搞到人地要搬。真喺唔知,呢位業主,想租俾邊個?金舖?銀行?都喺果句,做業主,唔好攞到咁盡。

經濟放緩,喺全球性,新常態嘅果,香港亦唔可以獨善其身,但已經好過唔少地方。依家又唔喺冇路好行,有乜咁衰?我早前話,有人响度咒人 PK,絕對唔喺針對睇淡嘅朋友。你睇淡,當然冇問題,但千祈唔好「望淡」,呢樣好重要。我見到有言論,講到要人地上 ICC 跳樓、打杷,又話驚死中央出招救港之類,呢啲就喺「望淡」。經濟唔好,好多人會受到傷害,所以,希望經濟唔好,同咒人 PK 冇分別。就算冇出過「望淡」言論,但對啲咁嘅言論鼓掌,一樣屬「望淡」,一樣唔要得。

正能量,真喺非常重要

當一個人,回望自己嘅過去,再重新一次,面對自己嘅過去,為之作出人生嘅總結,喺至真,亦喺至誠。呢十四篇文章,就喺至真、至誠嘅演譯。自「」以來,今日,終於功成,所以,我會將「序嘅承諾」解封。但喺,另一方面,有各位嘅參與,我終於可以退後一線,減少出文嘅壓力,因為我雙眼,真喺承受唔住。

今晚,送一曲俾大家,名為「抉擇」,喺火影忍者,第 469 集,鳴門父母抉擇嘅配曲,亦喺我最喜歡嘅火影配曲。

希望我呢篇長嘢,俾到大家鼓勵,繼續以至真、至誠出文,發揮正能量。

而正確嘅方向,善意嘅心,就喺果一股正能量!

火影忍者:抉擇
 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2015-12-11 04:09:17
唷,我搶到沙發喎!

多謝讚賞!珍惜香港兄,知唔知本來我第一篇係想寫亞視為香港嘅貢獻,不過寫白話文思路塞車,寫幾行就改題。


共勉之!
2. c9仔 2015-12-11 04:58:22
谢谢分享!

喺!未上車之前,我都覺得買樓喺 MISSION IMPOSSIBLE。仲要一個人供!

终于2008年尾去搵姑婆屋,Agent話,唔怕,供唔起咪返亜媽度住,佢帮我搵個好租客。宜家回望,好彩當年買左!

當年首期自己搞掂,都喺由刻苦储蓄而來。由零存整付開始。

宜家D後生太多花錢的地方 (不過二十年前,出部BB機都要1800,唔平)。不過,有心買樓,就應盡量减少不必要消费,上一辈的節约,其實現今都合用。

90年代中出來打工,當年公司有幾位内地同事,都喺北大清華复旦的,學識豐富又努力。雖然其他同事同佢地講廣東話(方便,而且内地同事想學),我就同佢地講國語。都喺出于 “對內地人嘅尊重,亦同時喺對自己、對大家,身為中國人嘅尊重”。我D 普通話就喺甘樣練出來,而我同佢地煲冬瓜,拉近了距離,很樂意同我分享他們的看法。

至于升學番內地好啲,定喺去台灣好啲?我2000年已經聽過,有台灣人送了仔女去北京讀大學 ... 一定喺內地啦!


3. 小師妹 2015-12-11 07:04:18
感謝真心分享!

冇睇過火影忍者但感受到首音樂充滿無奈、忍耐、掙扎及之後有種期盼的感覺!多謝推介!
4. 歷史長河 2015-12-11 08:06:07
珍兄解禁,綱友之福。眼睛重要,按博士所講,隨心寫吧,唔好迫自己寫。
5. 打工仔 Andy 2015-12-11 10:18:05
珍惜兄

多謝你的分析及指導 ! 
小弟經過三篇口水文章既熱身後, 正構思第四篇既題目, 希望到時得到大家既指點!