主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 24755    回應 : 31
資深會員專欄
收租佬記趣 (三) : 村屋 ? 嚇餐死 !
 
打工仔
2015年12月10日

村屋 ? 嚇餐死 !

 

小弟買樓經驗中,有一次既經歷十分難忘 ! 係乜野? 你地估下?

 

在上世紀90年代, 小弟曾經買入一間村屋, 果層係二樓夾係中間價錢不貴, 當時乜都唔識, 地代話好話買得過就買了!

 

買返來做乜? 收租? 自用? 通通都唔係, 只係聽人講話平就買!

最後成交後一直空置, 唔識打理, 間中入去睇下都甚少!

 

有一日, 突然想起自己有間村屋, 好耐無入去睇過唔知變成乜野樣! 於是入去睇睇,

點知去到,一打開大門一睇! 驚嚇萬分! 見到乜?

 

一眼望入去, 幾百尺的客廳内, 滿佈活生生的超巨型大黃蜂 !

我估計有幾百到一千隻! 即時關門等自己冷靜一下, 心想搞邊科?

於是立即離開擇日重賽!

 

幾日後, 我帶齊架餐同千隻黃蜂決一死戰! 我買左半打殺X, 膠袋, 掃把等等, 打開門不間情由就向佢地噴射 ! 結果, 噴到手仔都軟!

半打殺X死全部噴晒立即離開!

再擇日上去收佢地皮!

 

過幾日上去, 當然大獲全勝, 點算下真係有幾百隻之多!

最後查出原因, 係廚房内一隻氣窗無關好,加上長期空置又無打理所以變成黃蜂巢了!

 

後來該層村屋順利售出!

 

哈哈哈!

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見