地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:31983    回應:78
資深會員專欄
港燦式茶餐廳(二) 唔係嘛?真係買大陸屋?
 
引刀一快
2015年12月10日

  大家好!上回講到引刀撞彩夾符碌有高校肯收,引刀梗係去馬喇,呢度先開個小岔,引刀好迷信,點解呢,係因爲好多經歷令引刀有迷信嘅聯想,入學果年,屋企棵鐵樹開花,第二年就萬年青開花,呵呵,係咪好蹺呢?唔講呢D住,入番正題先。

  一入學,當時我係全宿舍第一個人到步,交咗當年雜費,就去領草蓆、棉被、水桶、熱水壺,(充滿民工feel)第一件事就係入宿舍霸位,好好彩咁揀咗陽臺邊嘅上格床,點知揀好個靚位之後,個人行出去一陣,熱水壺就俾其它房嘅人換咗個爆膽嘅,之後,我下鋪嘅同學,幫我刻個名喺壺上面,佢話咁咪唔怕再俾人換 囉,我攞住個冇得換番嘅爆膽壺,好感激佢............

  呢件事,展現咗港人同大陸人之間,某些觀念上嘅鴻溝,一般嚟講,香港人邊有咁衰換走人地件嘢嘅吖,但係,又有幾多香港人咁親切咁神心幫個初相識刻名呢?喺大陸時間長嘅人,都會深有體會。

  一開學冇耐就開始軍訓,引刀學識咗一樣重要嘅謀生技能,唔係步操,唔係格鬥,更唔係射擊,係俾面!排長生日,大家要我企岀嚟用純正香港腔調清唱 Beyond同佢祝壽,大佬,唱得掂就去American idol都得喇,結果我夾硬唱咗羅文嘅前程錦綉,點知開腔一唱,先至從各人迷惘嘅眼光中發現,原來個個都未聽過呢首嘢,即時尷尬到面癱,好在有好多人夾硬拍手掌,令我充分體驗咗“俾面”嘅可貴。

  正式學期開始,問題亦開始,普通話!大家唔好以爲淨係引 刀一個聽課有問題,原來唔少老 一輩嘅老師係唔識普通話嘅,講得仲衰過香港D官員,大家亦唔好以爲淨係廣東人普通話差,原來其它省份上年紀嘅人一樣有部份講得嘛嘛,好幾個課我好開心咁睇見一班同學陪我R頭,世事無絕對呀!

  當年大陸嘅高校生活,條件完全同香港嘅生活無法比擬,如果今日仍然保持在當時的狀態,恐怕大量年青人會打退堂鼓,晚上11點開始停電、公用厠所、無門男浴室、民工級別飯堂等等,等等,正是如此,讓引刀感到自豪,因爲我能屈能伸。

  講到呢度,仿佛見到無數怒目而視嘅眼睛,喂,引刀口水佬,想呃飯食呃到幾時呀?樓呢!稍安毋躁,稍安毋躁,有足够嘅鋪墊,慢慢就會入正題:大陸屋有乜好?

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 歷史長河 2015-12-10 07:09:34
引刀早晨
2. 引刀一快 2015-12-10 07:11:52
早晨早晨,長河san真健康,咁早就起身搶沙發。
3. 打工仔 Andy 2015-12-10 08:06:53
引刀兄
你既内大經驗有 d 似坐監多 d 喎! 佩服佩服! 哈哈!
4. 歷史長河 2015-12-10 08:08:18
弓力兄,唔好漏咗點認識力嫂個段故事。農務系女生應該唔多。
5. 自我陶醉 2015-12-10 08:58:56
刀兄,慢慢講,唔洗急,樓日日都聽,真實生活經驗更有趣!
6. 魚蛋仔 2015-12-10 09:16:51

恭喜引刀兄再出文!

4/F 長河大師冇厘正經,屬虛症。睇來你要幫佢調理下至得!哈哈哈!

7. 新抱仔 2015-12-10 09:23:19
早!好有趣呀!好想睇落去!