地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:26594    回應:17
資深會員專欄
長期淡友,不停買樓?
 
Alan Pepper
2015年9月4日

有些傳媒人,一句淡友/好友介紹主角,又或者傳媒人根本唔知主角係乜水,只是為了爭取眼球。其實係咪淡友就沽貨,好友就買?這非黑即白的簡單想法,根本不切實際。

很多人只是將其工作或生意上賺取的金錢「儲存」在一些保值的東西。如他們喜歡,黃金、鑽石、古董、名畫甚至會所會籍都得。樓是其中之一,因為除咗保值之外還有租收,比較容易了解,有市價,唔容易俾人呃。這些人根本不會理會短期的升跌,因為他們知道長遠一定抗通脹,這是他們唯一目的。這些人很多是傳媒所講的好友,但係佢地並唔係咁認為。佢地可能都覺得樓價好貴,但照買。點解?因為總比銀紙貶值好。試想,如果他們是好友,點解唔借到盡買多幾間?

從 07 年起每天都聽到人講去槓桿 (deleveraging),不經不覺已過了 8 年,什麼都去槓桿完了吧?為何要去槓桿?因為怕。為何怕?因為淡。淡仲買樓?因為工作或生意賺回來的錢可以買乜?樓係其中一項必定考慮的資產。

有一位前輩曾經同我講,有經紀求他以高價賣其市中心的單棟物業。他跟我說,如他賣了,他就要花時間考慮買什麼投資。最終咪又係買物業?咁賣嚟做乜?

當然,當市況唔好的時候,這些人會放慢入貨速度,期待一些質素及位置近好的樓盤出現,或考慮分散其它投資。但係,除非佢哋等錢洗,唔會趁着市況低迷的時候賣出物業。因為市況差,買家就會鋤價,本來仲想入貨嘅人點會平啲賣俾你?更何況是已經收緊租的物業?咁呢啲唔賣出物業的是不是好友?不,只是未找到其他投資項目而以。這些人相反可能係淡友,因為佢地都係摸住石頭過河。

以上持有物業的全部係淡友,他們持貨只有一個原因,只係將佢哋賺回來的錢儲存及抗通脹。那什麼才是真正的好友?我認為只有那些「將全副身家都押落去,仲可以借錢借到爆,在這個全世界最動盪嘅時候買樓」的人,才是真正好友。你地試吓將我在「」的內容,重複講十次,問你驚唔驚?但偏偏現在就發生緊。

可惜某些傳媒就將這些人「儲錢」的放法一知半解地講俾其觀眾聽,擾亂視聽,誤人子弟。希望現在想上樓的人可以獨立思考及分析自己經濟狀況,才考慮上樓,唔好再聽呢啲不負責任的傳媒。

共勉之

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 路人皆知 2015-09-04 12:02:28

「」內容講一萬次都唔怕,微觀來看我自已及身邊親人及好友沒有這樣做,宏觀來看這樣的物業擁有者佔百分比有多大呀?!


2. LIKE 2015-09-04 12:09:06
Well said.