地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:148675    回應:221
資深會員專欄
真正嘅第十個人
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2015年8月7日
記得「」裡面,我話,响呢個專欄度,三傻一日未出文,我喺唔會出文。

所以,今日呢篇,唔會喺乜嘢文章,只喺一個「召集」。

呢篇「召集」,同法子兄响 2014/05/242014/06/06、及 2014/06/12 果三篇 CCL 競猜,性質上喺一樣。不過,今次個競猜題目,唔喺 CCL 噃,而喺:

* 美國聯儲局,今年(2015)之內,會否加息?
請選擇
最後投票日期:2015年8月31日

呢個題目,當然冇估 CCL 咁吸引啦!但我話過,樓市升跌,涉及好多人嘅得失,唔喺攞嚟賭嘅!就睇呢排,地產網一片淡風,啲好友唔知去哂邊。其實,睇好睇淡,冇乜所謂嘅,但講到要人地跳樓打杷,又話驚死中央出招救港之類,就真喺太唔應該。我講過好多次,機會當然唔放過,但做人就唔可以咁黑心

我一向唔鍾意評論樓價,因為我唔想用樓價升跌呢個理由,去影響人地買唔買樓嘅決定。尤其喺自住,買樓與否,換樓與否,喺視乎個別人士或家庭嘅需要同能力,而唔喺基於對未來樓價一個毫無把握嘅賭注

其實,我反而覺得,息口呢個議題,比樓價更重要。所謂,萬物歸於實體,真正嘅息口,就喺催化經濟嘅成本,最終幻化成各行各業嘅發展荊途,點會唔重要?了解息口,喺了解宏觀經濟嘅基礎課題,長線投資者必備嘅條件。樓價,反而只喺冰山一角,大家何必咁執著?

不過,如果有人問我,怕唔怕加息?我會話,加又得,唔加又得。都喺果句,長線投資者,喺睇長線,一個加息,喺唔會令到一個長線投資者,作一百八十度嘅改變。

回正題,點解呢篇叫「召集」?上星期,我再次重申,我仍然維持,美國今年之內唔加息呢個預測,仲話,我先至算喺,真正嘅第十個人。跟住呢,就即刻有人問,何需爭做第十個人

依家幾乎所有評論員,都一面倒咁,相信美國會响今年之內加息。有啲人,持相反意見,都只喺提出疑問,唔敢直接否定。咁又好難怪嘅,任何評論員,响呢個時勢之下,仲敢做第十個人嘅,就真喺會押上自己一生嘅名聲。所以,我今次提出競猜,就喺想「召集」各位,睇下「真正嘅第十個人」,仲剩番幾多。

各位勇士,响決定回應之前,唔該諗清諗楚。前日,有報導話,議息會議有投票權嘅洛克哈,認為九月喺適合嘅加息時機。尋日,又有報導話,市場估計九月加息機會超過五成喎!就算喺較保守嘅評論,都話預期十二月會加息噃!嘩!呢鋪狼來了,真喺好堅啫!依家仲夠薑大聲直言,話美國今年之內唔加息嘅人,唔通真喺膽生毛?

所以我認為,今期喺最 RIGHT TIME,向大家提出呢個競猜:

* 美國聯儲局,今年(2015)之內,會否加息?
請選擇
最後投票日期:2015年8月31日

而我自已,當然喺「真正嘅第十個人」,睇死美國佬今年之內唔會加息啦!不過,基於「」嘅承諾,我唔會响呢篇「召集」度,詳述我嘅理據。其實,我之前已經談及多次,有興趣嘅話,可以參考以下兩個系列:

環球經濟新常態之一:債嘅機遇
環球經濟新常態之續:資源論述

我曾經提過,話會寫第三系列。如果三傻之一,响呢個專欄度出文,咁我亦會遵守承諾,將系列三寫响度。唔喺嘅話,可能寫响唔知邊個回應箱裡面,又或者唔寫,要睇心情啦!

不過要聲明,我今次絕對唔喺抽水。呢度每一個夠薑答「否」嘅人,都喺平起平坐,都喺「真正嘅第十個人」,而唔會喺第 11、12 ... N 個人。至於持相反意見,只要肯表態,答「會」嘅人,都一樣好勇敢,一樣咁有吉士。講到尾,大家只喺估估下啫,兩邊都會面對「輸」呢個可能架!

最後一點要注意嘅,喺唔好以為,樓市好友,一定睇美國唔加息;亦唔好以為,樓市淡友,一定睇美國會加息。記住,利率同樓價之間,喺冇絕對關係嘅。唔明?就請重溫一下余偉文嘅講話啦!

希望各位擁躍表態!
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. cc 2015-08-07 10:14:52
我投唔會加息
2. 亮劍 2015-08-07 10:41:24
珍惜香港兄……
美國可能在今年加息嗎?
我估最多一成機會吧!
加息永遠在下一次開會嗰陣,哈哈!
3. 湯飯 2015-08-07 10:43:09
唔會.
4. 數據分析員 2015-08-07 11:06:55
講就天下無敵, 做就有心無力.

我估不會加息
5. hifi 2015-08-07 11:17:24

老美經濟大家有眼睇。有明顯改善??

6. Fianncial Anlyst 2015-08-07 11:23:16
If you look at the market interest rate futures market, traders priced more than 50% of rate hike already for the rest of the year. If you look at Q1 2016, the probability is more than 80%. If you know what is the main function of central bank, you would not rule out the rate hike this time.
7. 亮劍 2015-08-07 11:28:45
在投資市場,周不時都出現呢種情況:
明明某隻股票公布出來的業績非常靚仔,派息又有顯著增長,但股價就不升反跌,大戶紛紛減持。 

其實呢度有兩個主要可能性:
1 好消息証實出貨。 
2 消息真係好,但呢個好消息其實比坊間的普遍預期有落差,例如好多大行其實預某股業績有四成增長,派息多叁成;但出來的結果係增長只有叁成、派息加得 15%,而呢隻股之前又基於「預期增長」被炒高,咁呢隻股就會被大戶洗倉。

咁呢度同楼市有何關系?

如果大家有留意香港私楼楼價在呢六七年係咁升,但買楼既人可支付的首期反而由 3 成半上到近 5 成,而供款佔入息比,亦不斷減少,跌到近 3成半。 
呢個現象我老友 PP 解讀為:「當楼價越升,其實置業者反而越保守。」 
置業者用保守方式入市,政府用行政手段干預係其一;但另一方面呢 5~6 年自我去槓桿亦係主流。 

例如上車客 A 月入 3 萬幾,原本預 1M 首期,再用月入 4 成半上件 4 M 幾。
但呢幾年呢 D 客,就會問屋企人借多壹佰幾拾,然後住遠D住细D,買件 4 M 楼下,務求將供款佔入息比例,壓落到 3x %。

呢幾年當大部分買家都可拿出 5 成首期,供款又只佔入息的 3 份之 1,其實係代表入市者,已經自己同自己做埋一個比政府規定還要求高的壓力測試。

在09年打後,當全世界都吹低利率年代即將告终,不日按息將會升至合理水平,咁如果喺呢段時間還入市,而你又無預埋利息將會上升者,佢哋若不是智障,都應該係無知。 

咁問題來了,如果近幾年入市者,若大部分只係動用咗半力去供楼,那麼有凸嗰 D,究竟去了那裡?? 

合理而佢哋真係有做嘅,當然係儲起佢啦,有 D 存 ML;有 D 攞去買股票或人仔。 

在呢篇文章起初,小弟咪講,好消息若是给過度反映,股價可能在証實後不升反跌。

咁調轉頭講,如果幾乎所有新舊業主,都已經在幾年開始,預咗香港按揭利息喺預見的將來會「正常化」,咁一旦加息真的係遙遙無期呢隻,市場又會畀乜反應過佢?


8. TO so called financial anlsyt (not analyst) 2015-08-07 11:37:38
http://www.themoneyillusion.com/
latest TIPS spreads are downright scary if you believe the Fed should actually try to hit its inflation target:

5 year TIPS spread = 1.34%

10 year TIPS spread = 1.66%

30 year TIPS spread = 1.82%

Keep in mind that even if the Fed were on target for 2% CPI inflation, the 30 year spread will usually be a bit over 2%, because long term there is more tail risk of high inflation than deflation.  The 1.82% figure is worse than it looks.

And it’s even worse.  The Fed is actually targeting PCE inflation, which tends to run about 0.3% below CPI inflation, so those spreads actually reflect about 1.04%. 1.36% and 1.52% PCE inflation expectations.  That’s dangerously close to a position where the Fed could lose credibility.

>2% of 30 year tips almost implies deflation!  
9. yyfan 2015-08-07 11:53:11
唔會
10. 大胃IT人 2015-08-07 12:03:58
我投會加息
11. 過來人 2015-08-07 12:04:39
會,九月同12月都會
CCL 會係130咁上下。
12. HKTOM.COM 2015-08-07 12:19:49
唔會加息  !
13. 二叔公 2015-08-07 12:20:22

珍港兄文章好有意思,我跟你,美國佬今年唔加息。

14. yy 2015-08-07 12:41:52
我有準備加息,不過相信今年不會加。
15. Oscar Lam 2015-08-07 13:09:43
珍兄,

現在不是估加不加息的問題,而是估加多少息?

可否加上一項,如果加息,加多少?這樣可能更加準確。嘻嘻!

在下估美國今年加息0.25%。
16. Oscar Lam 2015-08-07 13:16:31
更準確一些來說:

美國今年12月加息0.25%。
17. x 息 x 2015-08-07 13:29:47
耶倫已做到"大家有加息預期" 既結果, 所以效果達到又何需要再加息, 
18. 過路人 2015-08-07 13:34:35
我估今年唔會加息.
19. 朗晴 2015-08-07 14:27:57
如果年尾美國開始加息,相信香港行點都會推D定按Plan出嚟做下生意,但到今日重未收到風.
可能銀行都唔信美國可以每年加一厘或以上.
維持早前同奧師兄打賭一客大X樂焗豬估算,15年尾加0.1等你心息.
20. Oscar Lam 2015-08-07 14:50:23
加0.1不如不加。

政治講平衡。加0.25最能平衡各方利益。

维持年尾美國加息0.25。先多謝朗師兄的大X樂焗猪。

共食之,哈哈!
21. 我是15樓 2015-08-07 15:04:06
唔會加息
22. 屋村師爺陳 2015-08-07 15:19:23
珍惜香港兄,

係「視乎」✅,唔係「是乎」❌
係「毫無」✅,唔係「亳無」❌

「「依家幾乎所有評論員,都一面倒咁,相信美國會响今年之內加息。」」

只係呢班評論員背後嘅金主已做足加息後準備,金主們已等咗好耐,評論員們仲唔發力聽唔洗再有得lo。

換邊箱,民生仍然處於「估*」加唔加息狀態之下,對於這班估民嚟講毫無準備或準備唔切下,其實已比呢班金主們遲哂啦。

息🔛一定會隨時加,但幾時加?!

我個人認為都要睇睇鄰國央行會否有新一輪減息行動,如呢年內(2015)無,我估出年年頭美國一定加息!!!

睇嚟年底中國央行快要減息,這個把握我會有!直至現在第二季尾都減咗2次啦,美國加息只能輕嘆望塵莫及。

若果金主們在今年2015洗橫手迫耶倫在加息議案上表態的話,正所謂一發不可收,易加難收,不斷累加0.25點子時2015-2017就是息魔降世之年,最終息口可能十幾廿厘與供樓承擔壓力爆煲就是樓巿調整之時。

如果比我講中2015尾至2017係加息週期,在加息年初樓巿股巿繼續向去,因為要有好嘅經濟支持下息率才敢攀上。失業率減少,工資薪金大增,公司挖角潮湧,息口加了業主毫無影響,因為人會衡量收入及支出,你加息時我加租,租客也毫不畏懼我人工又係咁加,反而租樓So過買樓,都係租住先邊租邊儲,待時機嚟蓄勢待發。

但去到加息週期尾聲時,人人也負擔唔到息率帶來嘅影響,業主寧願見好就收,有些可能減價促銷,樓股滙皆輸,成街都見要錢唔要貨嘅資深投資者,對於未上車嘅人來講,當然這可能是最好時機,但適逢銀行要call loan嘅時候,手上無足夠嘅現金嘅人,哪有一間銀行願意借錢你哋去買樓?無足夠現金嘅人唔洗等,下次大跌時再吼啦。
(醒起珍兄講果句,勿估樓巿升跌,會誤上車人或自住人嘅機會)

樓股滙輸光輸淨嘅時候,可能直至2017-2020間,便好快出現QE4, QE5, QE6或以新型態出現。
以上年份只是用來做比喻,到真正的周期性出現時,有沒有人像班金主們般早有防備及足夠準備呢?

各位米再傻估了,做好屬於自己的兩手準備啦。
機會只留給有準備嘅人!
23. 引刀一快 2015-08-07 15:38:57
加唔加息都一樣,減息樓市一樣會跌。
24. middle middle class 2015-08-07 15:53:43
會。
25. 中年人 2015-08-07 16:36:50

我的楼己FP, 但我估不加

26. 怒婦炒魚柳 2015-08-07 19:37:22
22樓:

我好同意你嘅講法,因為神又係你鬼又係你,講哂啦你!

計我話呢:唔加多過加!
27. 珍惜香港 2015-08-07 20:23:45
珍惜香港

TO:15/F Oscar Lam

閣下嘅意思,答案即喺「會」。不過,投「會」或「否」之餘,當然歡迎更深入嘅預測同理據剖述啦!

坦白講,近期大家討論樓價,已經開始走火入魔。將創新高、劈價、執笠呢啲事件,根據自己嘅主觀意志,講成喺市場嘅大圍事,欠缺預先過濾個別情況嘅客觀步驟。我嘅目的,除咗想大家抽離切身嘅樓價議題,輕鬆一下之外,更希望帶入較宏觀性嘅討論。懇請各位不吝賜教,提出自己嘅論據,切磋之下,必有得益。

我亦唔會咁專制,焗大家一定要做勇士嘅。就好似亮劍兄咁,話最多一成機會,我就私下問過佢,咁算唔算喺「否」?佢話,果一成喺美國夾硬加,以兌現承諾喎,咁我都收貨啦!我同佢嘅分別,就喺我認為,美國只會响條件許可,同有著數嘅情況之下,先至會真喺加息,唔會夾硬加,即喺話,連果一成機會都冇!

TO:22/F 屋村師爺陳

多謝提醒,錯字已經修正。

講到兩手準備,其實,作為長線投資者,一定要有多手準備。因為,長線投資嘅轉營,唔喺一話做,就即刻可以實現,而喺斷季、斷年計,規模越大,時間越長。

响低息環境之下,吐 CASH 等跌入貨,只喺屬於投機行為。真正嘅長線投資者,轉營,喺持續性,根據宏觀經濟變化,逐步微調自己嘅投資組合。佢地嘅主要利潤,唔喺嚟自入同沽果兩刻之間嘅價差,而喺持